Смятам, че в ГЕРБ има няколко много добри жени политици, които биха могли да бъдат по-консенсусни фигури за поста министър-председател, но към момента единственото предложение за премиер от страна на най-голямата партия е именно Борисов.

Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.
По думите й е ясно, че фигурата на Бойко Борисов разделя избирателите на блока. Ако мандатът стигне до нас, то тогава ще предложим наша кандидатура, посочи още тя.

Кунева призова да не се правят спекулации за разцепление в блока. "Дотук РБ успя да мине едни евроизбори и едни национални избори като единна коалиция. Съзнаваме за колко за много хора сме надежда, че България може да се управлява нормално, каза тя и допълни, че тя и партията, на която е лидер, винаги са работили за единството на блока.

РБ ще бъде стабилизираща сила в Народното събрание", категорична бе Кунева.

Реформаторският блок ще вземе решение за участие в бъдещо управление на базата на консенсус, така както винаги сме взимали нашите решения. Тя подчерта, че до каквото и участие на РБ да се стигне, то ще бъде скрепено с писмено споразумение, с ясни приоритети за реформи.

България не може без правителство, с тези служебни кабинети се превръщаме на практика в президентска република, но без парламент, а така държавата няма как да оцелее, коментира Кунева. Тя припомни, че пред България стоят много важни въпроси за решаване като актуализацията на бюджета, приемането на новия бюджет, ситуацията с КТБ.

Кунева беше категорична, че блокът ще продължи да отстоява приоритетите си, записани в предизборната програма, като съдебна и административна реформа. Тя посочи, че ще е хубаво, ако в предстоящите консултации всички партии се обединят около няколко национални цели.