Борбата срещу джихадистите от радикалната групировка „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) ще е тежка и може да продължи 30 години заради взетите от Барак Обама решения. Това заяви бившият шеф на Пентагона Лион Панета, цитиран от Франс прес.

„Смятам, че говорим за типа война, която може да трае 30 години“ и да породи заплахи за Либия, Нигерия, Сомалия и Йемен, заяви в интервю за „Ю Ес Ей тудей“ бившият американски министър на отбраната (2011-2013 г.)

Панета, който е бил също шеф на ЦРУ и е работил в администрацията на Обама,
разкритикува решенията на президента на САЩ от последните три години.

Сред тях той спомена неуспеха на Обама да накара иракското правителство да разреши оставането на малък контингент американски войници след изтеглянето на войските в края на 2011 г. и заяви, че това е създало вакуум в сигурността.

Панета разкритикува и отказа на Обама през 2012 г. да последва съвета, който той и бившият държавен секретар Хилари Клинтън са му дали – да започне да въоръжава сирийските бунтовници в борбата им срещу режима на Башар Асад.

Панета заяви, че авторитетът на Обама пострада и от това,
че след като предупреди Асад да не ползва химически оръжия срещу собствения си народ, не направи нищо, когато сирийският президент пресече обявената от администрацията на САЩ „червена линия“.

Възможно е групировката „Хорасан“, която е клон на „Ал Кайда“ в Сирия, да работи по план за извършване на нападение на територията на САЩ или на техни съюзници, заяви директорът на ФБР Джеймс Коуми, цитиран от Асошиейтед прес.

Групировката „Хорасан“ е съставена от ветерани на „Ал Кайда“ от Афганистан и Пакистан.
САЩ нанесоха въздушни удари по нейни позиции в района на северния сирийски град Алепо, допълва агенцията.