HP обяви, че ще раздели компанията на две, пише TheNextWeb. Емблематичната технологична фирма ще се раздели на насочена към потребителите компания за персонални компютри и принтери, наречена HP Inc., и компания с бизнес фокус под името Hewlett-Packard Enterprise.
Мег Уитман, която е изпълнителен директор от септември 2011 година, ще поеме Hewlett-Packard Enterprise, а Пат Русо ще стане председател на борда. Дион Уислър, бивш изпълнителен вицепрезидент на дивизията за принтери и персонални системи, ще бъде издигнат като президент и изпълнителен директор на HP Inc. Уитман ще бъде председател на борда на HP Inc, запазвайки влиянието си и в двете новосформирани компании.

Очакванията са разделянето да бъде завършено до края на данъчната 2015 година. От HP посочват, че хората, които притежават акции, автоматично ще станат собственици на дялове в двете фирми. Уитман заявява, че стъпката е част от петгодишния план за реформа на HP. “Това ще предостави на всяка от новите компании независимост, целеустременост, финансови ресурси и гъвкавост, които са им необходими, за да се приспособяват бързо към пазара и потребителската динамика“, подчертава тя.