ГЕРБ победи безапелационно в Русенска област на парламентарните избори в неделя, като получи 31,35% /30 105 гласа/ - над два пъти повече от коалицията „БСП - Лява България“, която удря дъното в политическата си история след 1990 година в Русе с 14,01% /13 455 гласа/. Нататък подреждането е по-различно от националната класация, защото в Русе Патриотичният фронт и Реформаторският блок са си разменили местата - патриотите изпреварват с едни гърди реформаторите. ДПС взема 13,34% /12 807 гласа/, Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО имат 10,50% /10 086 гласа/, Реформаторският блок е с 8,05% /7733 гласа/, „България без цензура“ - 6,27% /6025 гласа/, „Атака“ - 5,63% /5410 гласа/ и АБВ - 3,97% /3815 гласа/.
И ако процентите скицират една картина, броят на гласовете рисува съвсем друга -
изборната активност е спаднала до притеснителните 45,92%
Притеснителни, защото това означава, че повече от половината от хората в Русе и региона не виждат никъде и в никого надежда за промяна към по-добро. До урните са отишли едва 101 552 от имащите право на глас 221 853 души. Една от причините за това вероятно е и вялата предизборна кампания, в която партиите загърбиха медиите като посредник между тях и гражданите и заложиха на клипове по големите телевизии и на агитация с обещания и раздаване на ключодържатели, запалки и други сувенири.
На този фон личи още една тревожна тенденция -
недействителните бюлетини са цели 5,33% или 5411 гласа
Това е два пъти повече от предните парламентарни избори, когато нередовните гласове бяха 2581.
Както „Утро“ вече съобщи, разпределението на мандатите е следното: ГЕРБ взема 3 места, а „БСП - Лява България“, ДПС, Патриотичният фронт, Реформаторският блок и „България без цензура“ ще имат по един народен представител. Така в парламента влизат Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов /ГЕРБ/, проф.Христо Белоев /БСП/, Ферихан Ахмедова /ДПС/, Искрен Веселинов /ПФ/, Румен Христов /РБ/ и Георги Недев /ББЦ/. Четвъртият в листата на ГЕРБ Свилен Иванов влиза в Народното събрание на мястото на третата Десислава Атанасова, която ще се възползва от мандата си като водач на партийната листа в Монтана.
Съществува теоретична вероятност ДПС да вземе втори мандат за сметка на ГЕРБ или пък някоя от партиите с  един депутат в региона да загуби мандата си. Дали тя ще се реализира, ще стане ясно след  окончателното разпределение на креслата в Народното събрание от ЦИК, което трябва да приключи до 12 октомври.
Русе е на косъм от случай 9/9
и това може да остави зам.-кмета Свилен Иванов под чертата. Причината е мощното преференциално гласуване за деветия в листата на ГЕРБ Димитър Кънчев, който е събрал 6,84% от подадените за партията бюлетини /2061 гласа/ и за минаването му на второ място са нужни само още 46 преференции. Окончателното преброяване на преференциите ще приключи днес, така че интрига все още има.
Другият голям печеливш от преференциите е досегашният депутат Добрин Данев, който получава 7,40% от вота за БСП, но пък партията вкарва само един депутат. Това пък прави победата на Данев пирова, защото ще може да измести втория в листата Иван Иванов на път за парламента само ако проф.Белоев получи покана за министерски пост. Което всъщност може би не е толкова невероятно.
Кой как се представя на фона на предишните избори?
ГЕРБ не само побеждава и задържа трите депутатски мандата, но и регистрира сравнително малък отлив. Партията е предпочетена от 30 105 души, а през 2013 година е получила 32 545 гласа.
БСП отчита истински срив с над 50% - 13 455 гласа в неделя срещу 27 581 на парламентарни избори миналата година.
За сметка на това другият партньор в управляващата в предния мандат коалиция - ДПС, бележи ръст с около 20% - 12 807 гласа сега срещу 10 827 на парламентарнита избори през 2013-а.
Добър прогрес демонстрира и Патриотичният фронт, получил доверието на 10 086 души. Това е значително повече от резултата на съставните партии в коалицията НФСБ и ВМРО през 2013-а, когато общият им резултат беше 8951 гласа. Най-важното е, разбира се, че патриотите получават много дълго чакан депутатски мандат.
Реформаторският блок също има основание за по-високо политическо самочувствие, но и за сериозни анализи. Причината е, че листата на коалицията привлече 7733 гласа, но през 2013 година сборът на гласовете от партиите в блока бе значително по-голям - 11 155.
„България без цензура“ няма как да бъде съизмерена с предишния парламентарен вот, защото възникна след тях. В тази кампания гласовитата коалиция около Бареков отброи 6025 бюлетини, което е спад спрямо евроизборите, в които ББЦ имаше 8559 гласа.
С друго настроение чете резултатите другата нова коалиция АБВ - 3815 гласа сега срещу 2733 на евроизборите.
Силен отлив, почти като този на БСП, регистрира „Атака“, която получи 5410 гласа, докато през 2013-а разполагаше с 9486.
Изводите от насипаните дотук цифри са няколко
Наблюдава се лек спад в подкрепата за ГЕРБ, което е донякъде нормално, предвид наличието на десни алтернативни партии и понижената избирателна активност.
БСП с новия формат на коалицията около себе си не само удари дъното, а и стана щедър донор на гласове за други леви формации, от което най-добре се възползва АБВ.
С ръста си ДПС за пореден път доказва, че е партия с растяща подкрепа и потенциал.
Патриотичният фронт е една от изненадите както на национално, така и на местно ниво. Преминаването на 4-процентовата бариера беше очаквано, но надхвърлянето на 7% е истински успех. В Русенска област гласовете на патриотите са 10 086, като тенденцията е на следващи избори да растат. Към тях се ориентират недоволни както от „Атака“ и ББЦ, така и от ГЕРБ, а не е невъзможно да са взели и известно количество гласове и от БСП. С една от най-активните предизборни кампании патриотичната коалиция даде заявка за още по-усърдна работа, с която да спечели дори повече гласове в следващ местен или парламентарен вот.
Реформаторският блок имаше по-висок потенциал, проведе активна предизборна кампания, но не го реализира вероятно заради демонстрираната липса на категорична позиция относно бъдещите взаимоотношения с другите партии, както и с несигурността на самата коалиция.
„България без цензура“ получава 2537 гласа по-малко в сравнение с евроизборите. Тази цифра е лесно обяснима, предвид факта, че те вече не са в коалиция с ВМРО.
Близо двойният спад на „Атака“ говори за крещяща нужда от промяна в редовете на националистите.
АБВ, макар да не получава депутатско място от Русе, показа, че има капацитет и че с по-активна кампания в следващи избори може да получи още по-добри позиции както в национален, така и в местен мащаб.
Добре е да споменем още 2 партии с интересни резултати на местно ниво. Първата е „Движение 21“, която взима 1,5 процента гласове. Втората е „Глас народен“ с 1,2%, чийто вот може да бъде характеризиран като протестен.
Когато съберем процентите на БСП „Лява България“, АБВ и „Движение 21“ и след като условно добавим недоволните, гласували за някоя от другите партии, можем да направим заключението, че разпиляването на вота струва на социалистите едно депутатско място за Русе.