Над 190 000 мобилни телефона са забравяни всяка година на задната седалка на лондонските таксита, съобщи охранителната компания "Исет", която говори за "черна дупка" за устройствата, съдържащи много чувствителни данни.

Компанията анкетирала 300 таксиметрови шофьори от британската столица, които съобщили, че всяка година откриват средно по осем мобилни телефона на задната седалка в техните черни таксита, половината от които не са защитени с таен код.

При 25 000 таксита в Лондон това прави над 190 000 изгубени телефона. "Днес ние използваме нашите мобилни телефони за множество неща, било то да проверяваме банковите си сметки онлайн или за достъп до професионални имейли и не искаме те да попадат в лоши ръце", казва Марк Джеймс, специалист по сигурността в "Исет".

"Нашето изследване показва, че въпреки значителната информация за кибер престъпността в медиите, потребителите все още не се смятат за истинска мишена", допълни той, определяйки това поведение като "наивно". "Всички трябва да се запитат дали данните в мобилния им телефон могат да ги компрометират лично или професионално. Ако отговорът е да, което е вероятно, тогава сигурността на мобилния им телефон трябва да бъде приоритет", завърши Джеймс.

Сред другите находки на задната седалка в такситата миналата година са били 100 000 паунда (127 000 евро) в акции и облигации, надуваем банан, куче, 400 пакета бонбони и куфарчето на ръководител на НАТО.