На фона на ниската избирателна активност в страната, българинът Димитър Друмев измина над 1000 километра, за да упражни правото си на вот в столицата на Япония, Токио.

„Тръгнах към 5:30 ч. сутринта от центъра на Нагасаки към летището в града”, разказа самият той в „Здравей, България”.

„В Япония няма много българи и всички, които бяха подали заявления за гласуване, бяха за Токио. Аз подадох заявление за по-близък до мен град, но бях сам, така че единственият вариант за мен остана Токио”, обясни сънародникът ни, който работи като корабен механик.

Преди малко повече от половин година компанията, за която работи, го командирова в Нагасаки, защото там започва строежът на нови кораби.
Друмев вероятно ще остане в Япония още 1-2 години.

„Актът на гласуването не е просто поставянето на една бюлетина в плексигласовата кутия, това е акт на активно участие в управлението на държавата”, смята Друмев и признава, че когато има възможност, винаги гласува.

По информация на външно министерство общият брой на гласувалите в чужбина български граждани е 131 590.
Най-много български граждани са гласували в Турция – 60 090.

Получените данни от секционните комисии в чужбина показват, че общо 12 959 са гласувалите българи в Испания. Във Великобритания до урните са отишли 13 855 души, като 8347 от тях са дали своя вот в Лондон.

9823 е броят на гласувалите в Германия, 4582 в Гърция и 2943 - в Белгия. Изборният процес в чужбина премина в нормална обстановка и при спазване на закона.