Твърдите заявки на МВР, че на тези избори ще преследва безкомпромисно търговците на гласове, смениха тактиката на брокерите и обичайните места, на които години наред се провеждаше агитация за „правилно“ гласуване в Русе, този път бяха напълно опустели.
За първи път от години в началото на „Чародейка“ нямаше микробус и шумна група мъже около него, в една хлебарница на квартала се купуваше само хляб, а на пазарчето в квартала липсваха отряди от здрави мъже за контролиране на територията.
Новост в този изборен ден бяха и цивилните полицаи, които обикаляха секциите и дискретно следяха за организиран вот.
Всичко това обаче не означава, че мръсният бизнес с купуването и продаването на вот е прекратен. Нищо подобно. Очевидци твърдят, че в най-рисковата зона - фокусиращият внимание на всички избори квартал Селеметя, са били „поздравени“ за Байрама в деня за размисъл с малки пакети за децата и подаръци в плик - 40 лева за всеки възрастен. Така в емблематичните с високия си процент активност избирателни секции в ОУ „Алеко Константинов“ за пореден път кипяха оживени разговори между съкварталци с ясно изразена гражданска позиция. Неграмотните бяха старателно упътвани от членовете на СИК къде и как да положат някакъв подпис, но никой не си бе позволил открита политическа агитация. Услужливи роднини обаче превозваха дори трудно подвижни възрастни гласоподаватели до урните и отново ги връщаха с автомобилите по домовете им.
Докато едни все още упражняват правото си на глас, други отдавна се научиха как се печелят избори, коментира студент по политология, който като доброволец наблюдаваше изборите и си водеше бележки за дипломната си работа на пролет.