Готов съм да направя всичко необходимо, за да избегнем черен сценарий. Аз съм готов да поема всички рискове за управлението на държавата.

Това каза Бойко Борисов, след като първите прогнозни данни излъчи ГЕРБ като първа политическа сила на днешните предсрочни парламентарни избори. Борисов даде изявление пред медиите в централата на партия.

За съжаление при тази конфигурация не виждам как ще се направи правителство, каза Борисов.

Моля колегите, лидерите на партии, да преспят с резултатите, да минат ден-два. Предлагам на всички, ако им е мила държавата, да загърбят личното, на всички които мислят, че аз бих бил пречка – нормално е победителят да излъчи премиер. От там нататък нека всички да помислят какво би се случило след още два месеца предизборна кампания. Всички си знаем телефоните, нека да помислят и тогава бихме коментирали, призова Бойко Борисов.

Молбата ми е към всички - доста катаклизми, доста проблеми се случиха, да проявим и отговорност, и да оценим тежестта на всеки един от нас, повтори още той.

С 90 депутати няма как да правим правителство на малцинството, допълни още той.

Ниският изборен резултат има своето обяснение. Инцидентът в Горни Лом даде своето отражение върху резултатите от изборите. Последната седмица беше толкова песимистична, каза Борисов, визирайки трагедията в оръжеен завод край село Горни Лом, където при експлозия загинаха 15 души. Спряхме заключителните си кампании в момента, когато хората трябваше да бъдат агитирани. В този момент ние бяхме в траур. Не е случаен инцидентът според мен, той даде отражение на изборите, каза още Борисов.

Той благодари на структурите на своята партия за победата. Той не знае случай в Европа, където "десницата да победи толкова пъти левицата". Според Борисов от тук нататък всички политически лидери трябва да имат реална представа за своето представяне. Изборите са оценката на хората – ГЕРБ има предимство и то огромно пред останалите политически партии, заяви Борисов.

Запитан за евентуална бъдеща коалиция Бойко Борисов каза: Не виждам сценария Тройна коалиция. За съжаление, реформаторите се представиха зле. На този момент никой не е заявил желание да седнем да преговаряме. Утре ще събера Изпълнителната комисия и ще говорим по тази тема, каза още Борисов. Аз от името на никоя партия не мога да се произнеса, уточни лидерът на ГЕРБ.

Според него, проблемът е в слабото ляво и фактът, че ДПС почти се изравни по резултат с БСП. Лявата партия е проблем за България. С ДПС няма как да работим заедно. Поздравявам ги за добрия резултат, но с тях няма да може да управляваме заедно, каза още Борисов.

Реформаторският блок като не искат аз да бъда премиер, да са изкарат по-голям процент, добави той.

Ако няма политическа мъдрост Борисов предвижда - нови избори, същите резултати, но фалирала държава.