Убеден съм, че си струва, че оглавих правителството. Не толкова в личен план - в личен план е ограничение и наказание, в обществен план се надявам, че обществото, ще бъде в по-добро състояние. Винаги си струва да се направи такова усилие. Това каза министър-председателят Пламен Орешаески пред bTV.

"Хората избират кой да ги ръководи и не се интересуват той как се чувства. Те искат резултати.  Когато поемам ангажименти винаги ги обмислям. Не съм си представял да бъде лесно, не съм си представял и че ще бъде точно така. Не съжалявам, мисля, че си струва", каза Орешарски и допълни, че има прекалено много хора, чиято подкрепа усеща и го мотивира да работи.

Поетите мерки през последните 6 месеца бяха повече стабилизиращи, важно беше да завършим успешно финансовата година, защото в средата на годината ситуацията никак не изглеждаше добре. Днес мога да потвърдя добро приключване на годината, заяви Пламен Орешарски.

Изразът "държавата, това съм аз" отдавна не е актуален. Много е опасно да допуснем ситуация, в която един човек взема всички решения, каза премиер в отговор на въпрос "кой управлява държавата". В рамките на изпълнителната власт е съвсем ясно кой взема решенията. Диалогът между премиер и парламентарни групи е задължителен във всички правителства, каза още Орешарски и допълни, че натиск към него няма.

За 6 месеца се оформя един доста добър колегиален стил на работа в кабинета, заяви Орешарски в отговор на въпрос дали има отличници в Министерски съвет. Той определи въпросите за смяна на министри като самоцелни. Орешарски каза, че обича да работи с едни и същи хора. Не мисля, че това подобрява ситуацията, а по-скоро внася нестабилност в работата, допълни още премиерът.

Той призна, че има голяма необходимост за рационализиране на звената на министерства и агенциите с цел по-добри административни услуги. Ще наблегнем и на електронизацията. Не смея да кажа, че ще изградим цялостно електронно правителство, но ще изградим повече електронни услуги, уточни той.

Тази година ще бъде първата от 4 години насам, в която практически ще сме върнали цялото ДДС и следващата година ще започнем на чисто, заяви Орешарски.

Тези заклинания не ги чуваме за първи път. Атаките към Валутния борд не само, че не са сериозни, но и не са уместни. Валутният борд не е застрашен, категоричен е Орешарски. Съветвам българските граждани да приемат всички критики за Валутния борд като политически закачки. Финансовите тези на бившия премиер Борисов обикновено са неразбираеми, затова винаги съм се стремял да избягвам да ги коментирам, заяви още Пламен Орешарски.