11-те задържани в следствения арест в Русе, за които бе разкрита допълнителна секция, първи са приключили с гласуването, съобщи председателят на РИК-Русе Десислава Дивчева.

Почти 100 % е и активността в Центъра за психично здраве, където право на глас имат 102 души. Общо за региона избирателната активност към 13 часа е 21 %, което е почти същият процент като на изборите за парламент през 2013 г. Гласували са 46 580 души.

До този момент в РИК-Русе са постъпили осем жалби и няколко сигнала. Най-сериозните са от град Глоджево, Ветовско, и град Мартен. В Глоджево има сигнал, че възрастни хора гласуват с лепенки на ръката, на които е посочен конкретен номер на партия. В Мартен пък обикаля кола, на която е изписан номер на една от партиите и коалициите. И двата сигнала са пренасочени към органите на МВР за проверка.

Засега няма сигнали за нарушения в трите секции в ромския квартал "Селеметя". Активността там се движи около средната за областта – съответно 20,45 % в 50-та секция, 25, 56 % в 52-ра секция, и едва 11, 71 % в 51-ва секция.

В една от секциите в Русе е допуснато гласуване с шофьорска книжка, но след това членовете на СИК са придружили гражданина до дома му, за да си вземе личната карта и данните от нея са дописани в протокола. На друго място председатели на СИК са пускали хората да гласуват по азбучен ред, а не по реда на пристигането им, за което РИК е дала съответните разпореждания. В секция в Русе има и случай, в който срещу името на избирателя са изписани личните данни на друг човек и той се е подписал, че е гласувал. От РИК обясниха, че става дума за техническа грешка, която ще бъде отбелязана в съответния протокол. Гласувалият вече ще попълни декларация, че е упражнил правото си на вот, а избирателят, срещу чието име вече има попълнени грешните данни, ще бъде дописан в списъка, като също ще попълни декларация, че няма да гласува на друго място.