32 евроцента, или 64 ст. на утилизирана мина, е получавала фирмата “Видекс” от гръцката компания “Хеленик Дифенс Системс”.

Тази цена е подадена в междуведомствената комисия за експортен контрол през 2009 г., когато е разрешено внасянето на 1,6 млн. противопехотни мини от Гърция за утилизация в завод “Миджур”.

Нормалната цена, която се плаща у нас за унищожение на стандартни боеприпаси, е 1 евро, а за по-трудните стига и 5 евро, каза за “24 часа” бившият зам.-министър на отбраната в правителството на ГЕРБ и оръжеен експерт Валентин Радев.

Според екоактивиста от Монтана Петър Пенчев гръцките противопехотни мини са изключително опасни и властите в Атина не са позволявали да бъдат утилизирани на тяхна територия в продължение на 4 г. Затова при започването на работа с гръцките мини той и воденото от него движение “Екогласност” са поискали на “Миджур” да бъде направена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това обаче било отказано от екоминистерството.

Изготвянето на ОВОС щеше да спре работата с гръцките мини в завода, твърди Пенчев в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Според него мините дори са внесени в страната година преди правителството да даде разрешение за това.