Жените, които са тревожни, ревниви и раздразнителни, са изложени на два пъти по-голям риск от развитие на заболяване на мозъка на старини в сравнение с по-спокойните и уравновесени дами, пише "Дейли Мейл".
Около 800 жени на възраст са били подложени на серия от тестове след 30-тата им година, след навършването на 40 години и в началото на 50-те. В изследванията е имало въпроси за невротизма, който се характеризира с тревожност, ревност, раздразнителност, лесно изпадане в тъжно настроение и измъчване от чувство на вина. Жените са отговорили и на питания за стреса на работното място, у дома или поради здравословни проблеми. Тези въпроси са им били задаван на всеки 5 години. Изследването е продължило 38 години, а след неговия край 153 дами са развили деменция.

Жените с най-висок резултат на тестовете за невротизъм в средната възраст са особено предразположени към развитие на тази болест, само ако са били изложени на стрес дълго време. Най-голям риск има за невротичните, срамежливи и интровертни дами, се казва в медицинския журнал "Неврология".