46 сирийци и 8 иракчани са отрити в пътуващ за Германия турски камион, насядали по 11-тонна машина за платове и съоръженията за нея.
Засечката на бегълците е станала вчера в 11 часа в Гюргево, където граничният контрол е поверен на смесени екипи. Българските граничари забелязали, че пломбата на брезента на каросерията е нарушена и вкарали вътре газ анализатор. Уредът показал многократно завишени стойности на въглероден двуокис, след което камионът бил върнат обратно в Русе и подложен на проверка със скенера. Мониторът установил многобройните човешки силуети и брезентът бил свален, а имигрантите извадени на плаца на граничния пункт.
Оказало се, че това са пълнолетни мъже, които са влезли нелегално в страната от турската граница през различни гранични пунктове. След като пристигнали в София, те намерили посочените им още в Турция трафиканти на хора и в четвъртък вечерта ги качили в турския камион от един паркинг.
Таксата за превоза била по 5000 евро на човек. Шофьорът, който само ден преди да се замеси в каналджийската схема, навършил 45 години, трябвало да получи 30 000 евро, а босовете на канала щели да приберат 240 000 евро.
Това е най-голямата група имигранти, опитали да минат по сухоземна граница в страната, скрити в товарен камион. През август пак в турски камион на Дунав мост, който превозваше машина за ремонт на пътища, бяха открити 36 сирийци.