Уникални за страната ендоскопски операции на двама пациенти с едностранно намаление на слуха извърши днес ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги”, съобщава "Марица".
Избраните 61-годишната жена и 55-годишният мъж са били пациентите на клиниката по ушно-носно-гърлени болести на болницата. Проблемите със слуха при тях са били предизвикани от непроходимост на Евстахиевата тръба, която служи за вентилация и изравняване на налягането в средното ухо.

Поради запушването на тръбата, което може да се дължи на неясни причини, в средното ухо се е получил вакуум, хлътване на тъпанчето и поява на течност в тъпанчевата кухина.

След като са изключени възможни причини като хроничен синузит, тежки деформации на носната преграда, алергии се е преминало към балонната тубопластика на Евстахиевата тръба.

Под ендоскопски контрол през носа на пациентите бе направено разширяване на Евстахиевата тръба. В носа на всеки от пациентите е бил поставен специален катетър, който бил раздут.

Благодарение на извършените балонни тубопластики пациентите ще получат дълготрайно подобряване на вентилацията на Евстахиевата тръба. Възстановителният период след тази миниинвазивна интервенция е 2-3 дни, а самото изписване от клиниката по УНГ болести става още на следващия ден. Двете ендоскопски операции бяха извършени във Високотехнологичния център.