Грипният сезон в Европа набира сила и се очаква да достигне своя пик към края на януари. Всяка година излизат нови ваксини, които, противно на разпространеното мнение, не са „същите лекарства на нови цени", а са подобрени версии на същите лекарства, които са предназначени да омаломощават най-новите тазгодишни вирусни щамове.
Много от пациентите отказват ваксинация, което е тяхно право. Но информиран избор ли правят или се поддават на масовия страх от ваксини?
Основните причини за отказ от противогрипна ваксинация, според проучване на изследователи от Boston University, са реакциите на близки и познати. Не са редки случаите, в които ваксинираните описват, че след инжекцията развиват най-тежкия грип от години или поне негови симптоми: отпадналост, умора, мускулни болки и др. Макар симптомите им да са сходни, хората трявба да правят разликата между настинка и грип - едното е заболяване причинето от комбинирания ефект на простуда и риновирусна или коронавирусна инфекция, а другото е инфекция причинена от инфлуенца вируси. Противогрипните ваксини създават защита само срещу инфлуенца вируси.
Част от безпокойството на хората идва и от друг фактор: същността на ваксините. Има два основни типа: инжекция, съдържаща неактивна форма на вируса и назален спрей, съдържащ активна, но силно отслабена форма на вируса. Странични ефекти от спрея са редки възпаления на гърлото или хрема. Но инжекцията не е „жива" ваксина, както например ваксината против рубеола, чиято функция е да причини в тялото минимална инфекция, позволяваща на имунната система да разпознае причинителя и да развие собствени антитела срещу него. Вирусите в противогриприте ваксини също са живи, но са деактивирани чрез сложни процеси на биотехнологична обработка. След нея, те са тествани, за да е сигурно, че вирусите не са вирулентни - способни да предизвикват инфекция.
В щатско изследване от 2012 г., целящо да определи безопасността на нова ваксина, 2000 души били ваксинирани в един и същи ден. Но, само за учените било известно, че 50% от тях били инжектирани с ваксината, а на другата половина е дадено плацебо - безвреден физиологичен разтвор.
Единственият страничен ефект от първата група е било оплакване при около 11% от ваксинираните, свързано с умерена болка и изтръпване на ръката, в която е била поставена ваксината. При други 6% е имало леко покачване на температурата, а при 0,2% - треска с над 37°С. Но инфекция не е била установена при нито един от ваксинираните, само леки странични ефекти.
Въпреки това има случаи на хора, които са ваксинирани и скоро след това развиват грип. Това е лесно обяснимо - ваксинацията не дава мигновенна защита от вируса. Минимумът време, който трябва да мине, за да научи ваксината имунната система да разпознава новите вируси, е 2 седмици.
Вероятността за заразяване в този период не се повлиява от поставянето на ваксина. Изследването демонстрира, че и сред първата и сред втората група, с инжектиран физиологичен разтвор вместо ваксина, случаите на грип са били с равномерна честота, точно до втората седмица.
Възможно е дори ваксиниран индивид да се разболее от грип, но това не е защото ваксината прави организма по-уязвим.
Всяка година Световната здравна организация избира три щама на грипния вирус, за които е най-вероятно да предизвикат епидемия - най-силните, най-устойчивите и най-опасните инфлуенца вируси. Селекцията за цялото северно полукълбо на Земята се обявява през февруари, производството на ваксини започва през март и те са готови до есента и зимата, когато започват пиковете на грипни заболявания. Тази система е изключително ефективна и предпазва мнозинството ваксинирани от най-тежките щамове, но може да предложи защита само срещу избраните три вида грипни вируси.
Мащабно проучване от 2007 г. с хиляди изследвани обекти заключва, че ефективността на конвенционалните ваксини е добра: 7 от 10 ваксинирани получават трайна защита срещу тези три най-разпространени щама.
Ако ваксинираните развият грип, това се дължи на липсата на защита срещу определения щам, който е предизвикал грипната инфекция. Ваксинацията не може да причини подобна инфекция, пише puls.bg.