На 27 септември по искане на българските власти, правителството на САЩ екстрадира в България българския гражданин Пламен Владимиров Трифонов.

През 2004 г. Трифонов е осъден на осем години затвор по обвинения в незаконно превеждане на хора през границата и причиняване на смърт по непредпазливост, съобщиха от американското посолство.

През 1992 г. Трифонов е задържан в България по обвинения за незаконно превеждане на хора през границата. Докато това разследване е висящо, Трифонов продължава своята каналджийска дейност и през 1995 г. причинява смъртта на 18 от 20-те човека, които е извеждал от България, като не им е осигурил въздух, докато са били затворени в задната част на камиона му. Трифонов е осъден на осем години лишаване от свобода за тези престъпления. Докато обжалва присъдата си, той избягва от България. През 2013 г., след като установяват, че Трифонов живее в Съединените щати, българските власти поискват екстрадицията му. В резултат на това той е арестуван в щата Вашингтон.

САЩ отчитат дългосрочната значимост на договора за екстрадиция, подписан между Съединените щати и България и са удовлетворени, че имат принос за това правосъдието да бъде приложено спрямо извършители на престъпления като Трифонов.