Синдикатът на МВР готви стачка, ако служебният кабинет ореже социалните им права, а също така искат и оставката на социалния министър Йордан Христосков. Това става ясно от писмо на синдикалната организация до медиите.
„Във връзка с разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на заетите в Сектор Сигурност, Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР заявява следното.
Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в Сектора Сигурност, но и без те да бъдат информирани.

Заради това безцеремонно погазване на основни принципи на социалния диалог, както и за демонстрирана от него по време на заседание на Министерския съвет очевидна некомпетентност в тази област, УС на СФСМВР настоява за незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика.

Искаме незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика той обслужва. СФСМВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства – ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми.

При липса на бърза и адекватна реакция от страна на управляващите УС на СФСМВР ще счита Федерацията в състояние на протестна готовност и ще започне процедура по допитване до синдикалните дружества за начало и форма на ефективни протестни действия.

В такъв случай за нарушаване на социалния мир ще считаме пряко и персонално отговорни Президента на Република България и назначения от него Председател на Министерския съвет”, пише в писмото на синдиката на МВР.

Синдикалната федерация на служителите в МВР е основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 6 500 служители на МВР – както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР.

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.