Любителите на пикантната индийска храна са по-добре подготвени да се предпазят от появата на деменция, предполагат нови изследвания, пише "Дейли Мейл".
Съединение в ароматната подправка куркума, ключова съставка в повечето видове къри, може би държи ключа към възстановяването на мозъка на хора с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

В лабораторни тестове това основно биоактивно съединение на куркумата насърчава разпространението на мозъчни стволови клетки и тяхното развитие в неврони.
Това може да помогне на учените да разработят лечения за състояния, при които мозъчните клетки са изгубени, включително Алцхаймер и инсулт.

Ръководителят на проучването д-р Адел Рюгер от Института по неврология и медицина в Юлих, Германия, заяви:
"Докато няколко вещества са описани като стимулиращи разпространението на стволови клетки в мозъка,
много малко лекарства допълнително насърчават диференциацията на стволовите клетки в неврони, което е основна цел на регенеративната медицина.
Нашите открития относно основното биоактивно съединение на куркумата ни приближават с една стъпка към постигането на тази цел".

Учените са изследвали ефекта на съединението върху неутрални стволови клетки, намерени във възрастни мозъци. Тези клетки продължили да се развиват в неврони и играят важна роля във възстановяването от невродегенеративни заболявания.

Живи плъхове били инжектирани с въпросното съединение, което довело до разширяването на две ключови области на мозъка – на субвентрикуларната зона и на хипокампуса.

И двете са областите в мозъка на възрастния бозайник, в които се знае, че се извършва неврогенезис – растеж на нови неврони.
Д-р Лора Фипс от Изследване на Алцхаймер във Великобритания предупреди, че тези констатации са далеч от определянето на това дали съединението може да помогне в борбата с болести като Алцхаймер.

"Не е ясно дали резултатите от това изследване могат да бъда приложени при хората и дали възможността за генериране на нови мозъчни клетки по този начин би била от полза на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер.

Трябва да бъдат направени и други изследвания, за да разберем напълно ефектите на това съединение в контекста на комплексно заболяване като болестта на Алцхаймер, а дотогава нека хората не приемат това като знак, че трябва да започнат да се запасяват с куркума", казва д-р Фипс.