Към момента общият брой на направените дарения, подадени в единния регистър по време на предизборната кампания са 616 на стойност 300 500 лева. Това заяви Дилета Касабова от Сметната палата, предаде репортер на БГНЕС.

Данните не са окончателни. 155 са декларациите за произход на средства на кандидатите и членовете на инициативните комитети, които са публикувани на страницата на Сметната палата. Данни за дарители са предоставили 3 коалиции и 7 партии. Данни за безвъзмездно предоставени стоки и услуги са представени от 6 коалиции и 2 партии. Данни за средства, предоставени от кандидати, са представени от 5 коалиции и 3 партии и данни за рекламни социологически агенции са представени от 6 коалиции и 9 партии.

Инициативните комитети засега не са активни, каза Дилета Касабова. Тоест те не са декларирали дарения. Има само една коалиция, която не е активна към момента, а от 18 партии, които са регистрирани, 9 са активни и от 7 коалиции, 6 активни, добави Касабова.

Днес Сметната палата и 4 неправителствени организации подписаха меморандум за партньорство за изборите. Целта е да се създаде условия за подобряване прозрачността и публичността на финансирането на предизборните кампании на участниците в изборите чрез взаимна информираност.

Председателят на Сметната палата Лидия Руменова каза, че с меморандума се формализират съществуващите и до момента отношения на сътрудничество между страните. Ще се прилагат различни форми на сътрудничество като например НПО-тата ще предоставят информация за негативни практики и рискове, свързани с прозрачното, законосъобрзано финансиране и отчитане на предизборната кампания. Една от целите е след изборите да се очертаят евентуални законодателни промени.

Проф. Михаил Мирчев от Сдружение "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" посочи, че на тези избори от гледна точка на нерегламентираните финанси се появил нов феномен. "От една страна партията сключва с дадена медия договор и там донякъде нещата са проследими, но трима души от листата на тази партия очевидно неофициално си сключват под масата някакъв договор. Правят чрез медията своя лична реклама за 22-ро място, за 13-то място, за 8 позиция, за да отидат напред, чрез преференция – това не се регистрира в самите медии в знака платена публикация и по тази линия всъщност имаме един нов сектор на сиво финансиране в рекламната кампания като цяло и в медийното отразяване, каза професорът.