Няма синхрон между държавните институции, ангажирани с деинституционализацията у нас, каза в предаванвето на "Хоризонт" "Преди всички" Антоанета Ненкова от Българския хелзинкски комитет. По думите й това е и причината проектът с пилотните 8 домове за медико-социални грижи за деца, които трябва да бъдат закрити до ноември, да не може да бъде приключен:

Социалното министерство и здравното министерство, не могат да се споразумеят за това, как да регламентират този тип малки домове, където да отидат тези деца. Дали това да бъде болница, отделение, или да бъдат социални услуги със засилена здравна грижа...

Само ще кажа, че до 2025-а, в България трабва да бъдат закрити всички детски домове. До момента са закрити около 31. В момента те са 106. Децата в тях са 3819. Има спад. В началото на реформата, децата са били 5695, но въпреки това ние казваме, че входът към детските институции не е затворен, защото все още продължава настаняването в тях. И най-тревожната тенденция е, че нараства делът на директния трансфер от родилни отделения.

Днес ще бъде представен докладът на Българския хелзинкски комитет на тема "Метаморфозата - домове за медико-социални грижи за деца - проблем или потенциал. Кризата и възможностите в реформата".