Севернокорейският лидер Ким Чен-ун има здравословни проблеми, макар да не е ясно от какъв точно характер са те, предаде японската агенция "Радио-Прес".

Наскоро по различни медии се появиха спекулации за здравословното му състояние, тъй като от 3 септември насам севернокорейските медии не са съобщавали за каквато и да е негова дейност.

Ким освен това не е присъствал на състоялата се на 25 септември сесия на Върховното народно събрание (парламента) на страната, при положение, че след идването си на власт през декември 2011 г. той участва във всичките състояли се оттогава четири сесии на парламента.

Японската агенция "Радио-Прес", която прехваща и анализира предавания на севернокорейските медии, съобщи, че държавната телевизия на КНДР е показала кадри с лидера, който накуцвал. Репортажът, излъчен снощи, бил съпроводен от думите на диктора, че "маршалът, въпреки че не се чувства добре, продължава пламенно да ръководи народа".

Съобщава се също, че записът е бил направен през юли.

През лятото пхенянската телевизия най-малко два пъти показа накуцващия Ким Чен-ун, но снощи за първи път открито говори за здравословните му проблеми, отбелязва ИТАР-ТАСС.