Жълт код е обявен за 26 септември в 8 области на Южна, Централна и Източна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Пазарджишка, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Габровска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества около 20 - 35 л/кв. м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Над страната ще бъде предимно облачно и дъждовно. Валежи ще има в цялата страна. По-значителни сумарни количества се очакват в Южна, а през нощта срещу събота в Източна България. Ще духа до умерен северозападен вятър и с него ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и следобедните ще са 12° - 17°, в София около 14°.

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над около 2400 метра от сняг. Ще духа умерен и силен вятър от северната четвърт. По-значителни валежи се очакват в Рило-Родопския масив. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 4°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно, след обяд и дъждовно. По-значителни валежи се очакват през нощта срещу събота по южното крайбрежие. Максималните температури ще са около 16° - 19°. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала. Температурата на морската вода е 21° - 22°.