Възможно е ново увеличаване на цената на тока в началото на 2015 година, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова след емоционалното обществено обсъждане на цената на електричеството.

Тодорова посочи, че причината за ново поскъпване ще бъде ситуацията в енергетиката като цяло и поставените в тежко състояние от грешните решения в сектора топлофикационни дружества.

Дружествата са поискали 3 млн. лева, за да могат да „оцелеят през зимния сезон“, заяви още тя и допълни, че това означава увеличение на тока в рамките на около 1%.

Председателят на ДКЕВР посочи, че предстои финансов анализ, но сегашните данни показват, че всички топлофикации без "Топлофикация София" ще са на загуба през 2014 година.

Поскъпването на електричеството от 1 октомври е неизбежно – това се потвърждава и от предишния състав на ДКЕВР, и от експерти, коментира още Тодорова. Тя обясни, че това увеличение е „санитарният минимум“.

До дни ДКЕВР ще отмени решението си, с което се нарежда на Националната електрическа компания (НЕК) да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, стана ясно още от думите на Тодорова.

Търси се най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни председателят на комисията.

„При тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори“, каза тя, уточнявайки защо се налага отмяната на решението на предишното ръководство.

Председателят на регулатора обясни още, че двете страни трябва да бъдат поставени при равноправни условия.
Тя коментира, че трябва да се вземат и дългосрочни мерки, за да бъде отворен енергийният пазар в унисон с европейските правила.

„Затова ще искаме помощ от ЕК, но не по начина, по който е искал предишният състав, тоест комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да бъдат в съответствие с една пазарна икономика“, обясни председателят на комисията.

По думите й балансиращият пазар, който беше пуснат на 1 юни, работи катастрофално. „Резултатите му са несъвместими с резултатите на всички подобни пазари по света“, обясни Тодорова и допълни, че се работи усилено и до седмици ще бъде взето решение дали трябва да се променят правилата за търговия.

По-рано днес от електроразпределителните дружества се оплакаха, че не са им били признавани разходи, включително и за балансиране на пазара.