От утре тръгва транспортирането на бюлетината по страната. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев на пресконференция, предаде БГНЕС.

Другият говорител на ЦИК Цветозар Томов заяви, че не се съобщава точния график на транспортиране на бюлетините с цел сигурност, за да не изтече информация, която да ориентира евентуално злонамерени лица.

Той гарантира, че процедурата за транспортиране на бюлетините е толкова строга, колкото транспортиране на ценни книжа от печатницата от БНБ. Бюлетините се съхраняват в печатницата на БНБ до момента, в който по график трябва да бъдат транспортирани в съответната област. Съставя се протокол, който се подписва от представител на печатницата и представител на всички отговорни институции-ЦИК, РИК, областните администрации на Министерство на финансите и МВР. След това транспортирането на изборните книжа става в запечатани камиони с полицейска или жандармерийска охрана. Не е възможно по никакъв начин да се транспортират нелегално бюлетини или да се взимат количества от тях. От там насетне бюлетините отиват под контрола на областните администрации и РИК и се разпределят по секции.

Александър Андреев обясни, че ВКС е потвърдило решението на ЦИК за определянето на секциите извън страната, тъй като имаше подадена 2-ра жалба от НФСБ за определените секции от ЦИК за гласуване извън страната. 428 остава окончателният им брой в 59 държави. На 22 септември пък ЦИК е приела решението, с което са били назначени съставите на СИК извън страната.

Единадесет пък са кандидатите за народни представители, които са заявили отказ за участие в изборите. Към момента наблюдателите са 6618 от общо 28 НПО-та. Наблюдатели има и от 4 международни организации. В последната седмица жалбите, които са постъпили в комисията са 28. Основно те са жалби срещу решения на ЦИК, срещу решения на РИК, както и сигнали, по които ЦИК се е произнесла и се произнася за нарушения в предизборната кампания. До момента пък 5 социологически агенции са подали заявления. 3 от тях са регистрирани и се очаква другите 2 да бъдат регистрирани.

За това дали има и други политически клипове с участието на деца в тях Цветозар Томов разясни, че българското законодателство забранява използването на деца за политически цели. Всички клипове с деца, за които ЦИК е получила жалби и може да се докаже, че има използване на деца са били спирани без изключения. Не отговаря на истината, че ЦИК не спира такива клипове. Жалбата от страна на БНС беше получена вчера и предстои да бъде разгледана още днес. (Бел. р. Жалбата на БНС е свързана с клип на ДПС, в който също участва дете).