При американските въздушни удари срещу сирийски групировка на Ал Каида е бил убит турски снайперист от терористичната организация на 23 септември, съобщава в. "Хюриет". Става дума за 47-годишния Юмит Яшьр Топрак, известен сред терористите като Абу Юсеф ал-Турки.

Той е бил сред 50-те убити при бомбардировка привърженици на терористичната организация на Осама бен Ладен, които са планирали атаки срещу мишени в западни страни. Членовете на Фронта ал-Нусра са дълбоко опечалени от неговата смърт, заяви пред АФП Ибрахим ал-Идлиби, активист от провинция Идлиб в северозападна Сирия.

Снайперистът Топрак е пристигнал в Сирия преди 18 месеца и е участвал в сраженията в централната провинция Хама и крайбрежния район на Латакия срещу войските, верни на президента Башар Асад. Освен това той е обучавал снайперисти на Фронта ал-Нусра. В интернет членове и симпатизанти на Фронта изказаха своите съболезнования и гняв от във връзка със смъртта на Топрак използвайки фразата "мъченикът Абу Юсеф ал-Турки". В Туитър привърженик на терористите, нарекъл се Абу Мусаб ал-Асир пише : "Той беше шестият най-добър снайперист в света и обучи около 400 други снайперисти". "Той никога не е убивал цивилни граждани, неговата война беше само срещу престъпния режим", допълва друг – Абу Анас ал-Хамадани. И задава въпроса защо той е бил убит от "американците и техните привърженици.

За смъртта на Топрак има информация даже във в. "Ал Ватан", който е близък до сирийските управляващи, в който е определен като "най-добрия снайперист в света".

Бомбардировките на 23 септември бяха в района по границата между провинциите Алепо и Идлиб. Централното командване на САЩ, което наблюдава действията на американските сили в Близкия изток, съобщи по повод на тази акция, че тя е била насочена към предотвратяване на предстоящо нападение срещу интересите на Съединените щати и западни държави.