Американският изтребител бомбардировач „Ф-22 Раптор“, използван преди ден за първи път в бойна мисия, е на въоръжение във Военновъздушните сили на САЩ от 2005 г., но има ред слабости, заради които месеци наред не изпълняваше полети, коментира Франс прес.

Компанията конструктор „Локхийд-Мартин“ го представя като единствения боен самолет, способен да поразява едновременно въздушни и наземни цели. Радарите го откриват много трудно, затова е
смятан за най-модерната летателна машина в света.
Той може да лети по-далеч от своя предшественик Ф-15 – обсегът му достига близо 2000 мили (3200 км), а също и по-бързо – надхвърляйки повече от двойно скоростта на звука. Размахът на крилете му е 13,56 м, дължината на корпуса – 18,80 м, а височината – 5,09 м. Теглото му без гориво и товар е 19,7 т.

Ф-22 може да носи цял арсенал от въоръжения, по-специално т.нар. „умни бомби“, които са по около 500 кг.
Благодарение на високата си скорост и антирадарните си системи той може да хвърля по целта лазерно насочвани бомби от 25 км разстояние. Изпълнява и разузнавателни задачи с цел подготовка на въздушни удари.

Редица инциденти с тази машина обаче хвърлят сянка върху достойнствата ѝ.
Причината са най-вече технически повреди с трудно установим произход. Години наред, например, инженерите се бореха срещу проблем в инсталацията за подаване на кислород в кабината. След оплакванията на пилотите – някои дори отказваха да летят с тези машини, максималната височина и далечината на полета бяха ограничени, докато не бъде разработена нова кислородна система.

Конструиран в края на 80-те години, в крайна сметка
Ф-22 постъпи на въоръжение в американските ВВС в края на 2005 г.
Самолетът обаче не е на въоръжение в други армии, тъй като Конгресът забрани износа на тази самолети, макар интерес към тях от чужди държави да не липсва.

От общо 195 построени машини ВВС на САЩ получиха 187. Те струват общо около 70 млрд. долара – по около 359 млн. на самолет.
Производството им обаче беше спряно през 2011 г., за да се даде предимство на „невидимия“ изтребител последен модел Ф-35.