До 19 септември сигналите във връзка с купуването на гласове в МВР са 53 броя, от тях 19 сигнала са получени от граждани на телефон 112. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, предаде БГНЕС.

Броят на предупредителните протоколи за МВР на този етап, които са подписани за лица, за които има данни, че се занимават с този вид престъпна дейност са 160 броя, от тях образуваните досъдебни производства са 11, посочи Бакалов. Той информира, че в петък в района на Монтана и Перник е имало "минаване през определени адреси в резултат на определена информация за лица, които се занимават с този тип престъпна дейност". В резултат на това има заведени досъдебни производства. Вчера е била задържана организирана престъпна група в района на Ямбол, която се е занимавала с подготовка за организиране на хора, които да бъдат предложени на политически сили за купуване на гласове. 11 лица пък са задържани в Ямбол, като от тях 8 са с повдигнати обвинения.

Няма да им е толкова лесно на желаещите да купуват и продават гласове, така както може би им е било на предишните избори, закани се Бакалов. Той добави, че, когато има опити за нарушаване на изборния процес, всеки щял да си получи заслуженото. От днес от 12 часа започна да функционира открита телефонна линия за събиране на сигнали във връзка с нарушения на изборния процес, както и сайт.

Бакалов отправи препоръка към следващото НС да вземе мерки по възможно най-бързия начин за югоизточната ни граница. Това, обаче, уточни той, може да стане само с редовно правителство и бюджет.

Според социолога и преподавател в СУ доц. Димитър Димитров, който е част от експертна група, която подпомага вътрешното министерство в превенцията и противодействието на престъпления, свързани със злоупотреби с избирателните права на гражданите, за някои рискови секции, които са около 100-тина, има нужда да бъде съставен специален ред и режим, при който всичко, което е извън територията на секцията ще бъде управлявано от охрана. Стана ясно, че секциите са във Враца, Монтана и Видин.

Според доц. Димитров най-голям ръст на избирателите в редица секции се наблюдават при ДПС и ББЦ, което навеждало на мисълта, че тези формации се възползват от купуване на вот.

В Кърджали, Разград и Търговище се запазва активността на избирателите на вота 2013 и на 2014. ДПС е увеличила влиянието си сред избирателите във Видин 5-6 пъти, в Перник 3 пъти. Партията губи на последните избори 4 000 гласоподаватели в Кърджали, по 2000 в Шумен и Разград. Движението е увеличило избирателите си в Монтана, Благоевград и др., стана ясно още от анализа на доц. Димитров.