БДЖ официално представи пилотната система за онлайн резервация и издаване на билети на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД, съобщиха от БДЖ.

Демонстрацията на системата беше извършена в присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и изпълнителния директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД, Християн Кръстев. "За първи път в "БДЖ – Пътнически превози" стартира централна информационна система, която обхваща процеса по издаването на билети от начало до край. Успешното завършване на първия етап от разработката и внедряването на системата отваря нова страница в политиката на "Холдинг БДЖ" за обслужване на пътниците", каза Папазов по време на събитието.

"Както неведнъж сме заявявали, основен приоритет на настоящото ръководство на "Холдинг БДЖ" ЕАД е подобряване на качеството на предлаганата услуга. Бяхме се ангажирали, че до края на годината пътниците ще имат възможност да закупуват билети за влак онлайн и това вече е факт", отбеляза изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Християн Кръстев. Новата система е базирана на най-съвременни технологии и поставя основата за изграждане на цялостно интегрирано обслужване и издаване на билети. Системата предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява и визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент и трябва да се разпечата на хартиен носител. Закупените електронни билети са поименни с цел гарантиране на уникалността им, като към всеки от тях се генерира индивидуален Aztec код за потвърждение на данните. По време на пътуването, разпечатаният превозен документ се валидира от кондуктор с PDA устройство, чрез сканиране на генерирания Aztec код.

Първоначално системата стартира с дванадесет влака, движещи се по основните търговски направления, които обхващат общо 55 гари. Това са: бързите влакове със задължителна резервация по направленията: София – Пловдив – Бургас и обратно; София – Карлово – Бургас и обратно; Горна Оряховица – София и обратно; София – Горна Оряховица – Варна и обратно; бързите влакове със спални вагони по направленията: София – Горна Оряховица – Варна и обратно и София – Пловдив – Бургас и обратно.

Системата е достъпна на официалната интернет страница на "Холдинг БДЖ" ЕАД –www.bdz.bg, както и на електронен адрес - http://bdz.transportinfo.bg

След демонстрацията на системата за онлайн резервация и билетоиздаване, министър Данаил Папазов връчи приза "Почетен клиент на БДЖ" за 2013 г. Наградата беше спечелена от Георги Апостолов, който получи карта за безплатно пътуване през цялата 2014 г. в първа класа на всички влакове, пътуващи в страната.