Папа Франциск пристигна на еднодневно посещение в Тирана.

Самолетът на главата на римокатолическата църква се приземи на летище "Майка Тереза" в 7 ч. по Гринуич (10 ч. бълг. време), предаде АФП.

Визитата на Франциск в Албания е съпроводена с изключителни мерки за сигурност и заради непотвърдени информации за риск от потенциален атентат, подготвян от джихадистко движение.

През 11-часовия си престой на албанска земя 77-годишният папа Франциск ще отслужи меса за майка Тереза в Тирана, ще се срещне с водачите на другите вероизповедания в страната и ще посети социален център на 20 км от столицата.

За сигурността на папа Франциск са мобилизирани над 2500 полицаи. Властите забраниха напълно движението на автомобили, а всеки който ще присъства на месата в Тирана ще бъде подложен на строга проверка от страна на силите на реда. След серията от предупреждения за възможен атентат срещу папата албанският министър на вътрешните работи Саимир Тахири призова за спокойствие. Говорителят на Ватикана отхвърли заканите на ислямистите от т.нар. "Ислямска държава".

БГНЕС припомня, че след като през 1967 година комунистическият диктатор Енвер Ходжа обяви Албания за първата атеистична държава в света в страната бяха унищожени 1840 православни и католически църкви.

15 на сто от тримилионното население на Албания са католици, 11 на сто са православни. 58 на сто се обявяват за мюсюлмани.