Бившият ръководител на руската петролна компания ЮКОС Михаил Ходорковски беше освободен от по-нататъшното изтърпяване на наказанието след помилването му от президента, съобщиха във Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Както съобщи по-рано днес пресслужбата на Кремъл, президентът Владимир Путин подписа указ за помилване на бившия ръководител на ЮКОС и го освободи от изтърпяването на наказанието. Бащата на Ходорковски Борис съобщи пред ИТАР-ТАСС, че цялото семейство се радва на освобождаването на сина, очаква го в Москва, но не знае как е станало освобождаването и къде се намира той в момента.

"Предполагаме, че е излязъл от затворническата колония", добави той. Руската фондова борба веднага реагира на освобождаването, като отбеляза ръст. Индексите започнаха да растат, макар че преди това беше отбелязан спад с 0,3-0,5%. Ходорковски прекара в затвора повече от 10 години – 3709 дни, и трябваше да бъде освободен от колонията в Карелия през август 2014 г.

През март 2005 Мешчанският съд в Москва осъди него и бившия ръководител на МЕНАТЕП Платон Лебедев на 9 години лишаване от свобода за мошеничество и неплащане на данъци. Впоследствие Московският градски съд намали наказанието на 8 години.

По второто дело на 30 декември 2010 г. Хамовническият съд в Москва призна Ходорковски и Лебедев виновни за присвояване и легализиране на парични средства, получени по престъпен начин и ги осъди на 14 години колония с общ режим, но по-късно Московският градски съд смекчи наказанието на 11 години лишаване от свобода, а Върховният съд – още два месец.