Съпрузи трябва да напуснат до края на месеца апартамента си в общинските жилища на ул. Георги Кирков, след като бяха обвинени от 3-те си дъщери в побой, тормоз и секстормоз, пише Haskovo.net. Той се стоварил с пълна сила върху най-малката, 16 годишната Анелия, която постоянно живеела с майка си Галина Колева и пастрока Димо Ралев.
От лошо отношение и неразбирателство се оплакват и по-големите и вече пълнолетни дъщери Весела и Камелия. Каките обаче се спасили поединично, но 10-класничката Анелия нямала такъв шанс. Години наред трябвало да търпи издевателства. Неведнъж се появявала пребита, а в един случай особено зверски - с дъска за рязане на хляб. Твърденията й са потвърдени от районния съд, който на два пъти определя тинейджърката като дете в риск и постановява попечителството й да премине към най-голямата сестра - 26-годишната Камелия. Тя пък от години е поела ролята на майка за средната сестра - 21-годишната Весела. В момента и трите момичета живеят при баба си в апартамент в Орфей и се надяват самите те да получат общинско жилище, защото настоящият им дом се пука по шевовете. Тях може и да не ги огрее, но извеждането и на последното дете в семейството отнема основанието, на което преди три години общината дава жилище на Галина като многодетна майка. Затова общината не продължава договора им и предупреждава майката и нейния семеен партньор да се изнесат до края на септември.

Случаят е част от започналото извеждане на некоректни обитатели на общинските жилища. Поради високия обществен интерес към въпроса с тези жилища, потърсихме общината за изясняване на критериите, по които става настаняването или гоненето на обитателите им. В първия случай, за който ви разказахме на 11.09, на улицата остана семейство с 5-годишно дете заради подписка срещу тях от страна на другите обитатели на входа. До края на септември напуска и жена, която явно вече не е социално слаба, след като си купила къща в Гарваново. Третият случай е с трите сестри.

На 28 август най-голямата Камелия подава жалба до общината, възмутена, че на майка и е дадено жилище да отглежда децата
си, които обаче са избягали оттам, точно заради невъзможност да понасят тормоза вкъщи. Още през февруари 2013-та средната сестра Весела се изнася при тогавашния си приятел, тъй като не можела да издържа повече. После се разделила с гаджето, но категорично отказала да се върне при майка си и се пренася при каката Камелия и баба си. Нямало как да вземе и Анелия, пък и нямала право – тогава момичето било малолетно. Така целият домашен тормоз се стоварил върху най малката. Продължавал месеци, за да се стигне до случай, в който една вечер Анелия се появила при сестрите си смазана от бой, с хематоми и отоци по цялото тяло и в състояние на пълна истерия. „Беше бита с дъска за рязане на хляб, а после е накарана да стои гола с вдигнати над главата си ръце. Всеки път, когато ги спускала, получавала нови удари“, разказва Камелия, която година по-късно още си спомня всеки детайл. Анелия разказала, че това й причинил приятелят на майка й, а самата родителка дори одобрявала. С нищо не се намесила да защити детето си. При това се случвало често - била нееднократно пребивана за дребни провинения, от рода на това, че се е целувала с приятеля си или закъснявала вечерта. Анелия хвърлила дори още по-тежки обвинения към пастрока Димо Ралчев – влизал докато била гола в банята, пробвал да я опипва. При всяко оплакване майката взимала страната на дългогодишния си партньор, като отказвала да вярва на обвиненията.

Пребиването с дъската за хляб обаче преляла чашата на търпението у големите сестри и тяхната баба. След сезиране на институциите започнала проверка от Агенция закрила на детето, която впоследствие завела дело по член 28 от Закона за закрила на детето. Преценено било, че 16-годишното момиче е в риск и съдът постановил Камелия да й бъде настойник в следващите 6 месеца. След изтичането на този срок актуална проверка на социалните установила, че родителите са трайно дезинтересирани от детето си - нито веднъж не били потърсили контакт с него през този период. За тази половин година за него се е грижела единствено кака му, която задоволявала адекватно всички негови материални и духовни потребности. Последвало ново дело, в което Анелия трайно е прехвърлена на кака си, която ще и е настойник до навършване на пълнолетие. Що се отнася до насилника, срещу него стартирало наказателно дело, но според Камелия то е спряно. И може би думите на майката Галина обясняват защо.

Потърсена за коментар от Haskovo.net Галина Колева изцяло оневини Димо Ралчев по всички обвинения в тормоз и побой. За „онзи“ случай заяви, че тя лично пребила детето си. Димо само от време навреме я наказвал, но без бой, и според майката имала защо. Последваха обвинения, които дори не се чуват за непознати, камо ли от майка към родно дете. Малката крадяла, бягала от къщи, изнасяла ценни вещи на семейството, но взимала и от училище. Била конфликтна и не проявявала уважение. Не се съобразявала с нищо и никого. Бягала често от дома и стигала чак до Кърджалийско и Момчилградско. На въпроса заслужава ли все пак такова отношение и особено такъв бой, отговорът бе, че сигурно имало защо. Галина се оплака, че никой не е търсил нейното мнение по случая. На напомнянето, че има две съдебни решения, майката изненадващо заяви, че никой не я е уведомил, че се води дело. В крайна сметка не се впечатли кой знае колко. По всичко личи, че Галина Колева Георгиева е прежалила и децата, и общинското жилище. 40 и няколко годишната жена си търси квартира, а отскоро е започнала работа. Продължава напред с настоящия си партньор. Съгласи се да бъде цитирана, но отказа да бъде снимана. Каза, че било, каквото било и стига толкова.

Дъщерите също продължават напред. При липсата на бащинска опека заради постоянните раздели на майка си са свикнали да се държат една за друга. Надяват се само на малко късмет – свой дом, където да могат поне да поканят някого на гости. На този етап нищо повече не им трябва.