Софийският апелативен съд потвърди решението на първата инстанция и не уважи жалбата на Цветан Василев срещу решението на Софийския градски съд, с което той не даде ход на делото по жалбата срещу искането на прокуратурата Цветан Василев да бъде задържан за 72 часа, предаде БГНЕС.

На първа инстанция искането на защитата на Цветан Василев мярката за процесуална принуда да бъде отменена дори не бе разгледана по същество, тъй като според съда тя е преждевременна и в този смисъл недопустима, тъй като Цветан Василев на практика не е задържан.

Днес адвокатите на банкера Константин Симеонов и Лазар Караделиев поискаха от Софийския апелативен съд да отмени решението на първата инстанция и да върне жалбата срещу искането за задържане за ново разглеждане по същество от градския съд. Това искане не бе уважено от съдията по делото в Софийския апелативен съд Красимира Медарова, която е бивш председател на Централната избирателна комисия и неуспешен министър по организацията на изборите в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Така мярката за процесуална принуда и задържане от 72 часа остава в сила и Цветан Василев следва да бъде задържан от българските власти, стига да се озове в България.

Решението на Софийския апелативен съд (САС) е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според САС постановлението на прокуратурата за задържане е с цел изправяне пред съд, като апелативните съдии се съгласиха с първоинстанционното решение, че това задържане не представлява самостоятелна мярка за неотклонение, а мярка за процесуална принуда, чиято цел е да обслужи производството.

Съдът не се съгласи с твърдението на защитата, че постановлението на Софийския градски съд е неправомерно и незаконно и в разрез с наказателно-процесуалния кодекс и Европейската конвенцията за правата на човека. Апелативните съдии потвърдиха, че в родното законодателство не съществува нормативна уредба, по която съдът да се намеси в мярка за процесуална принуда, но това не би следвало да е пречка пред съдебен контрол върху фактическо задържане заради Европейската конвенция. Същевременно съдът потвърди решението на първата инстанция, че такъв контрол е допустим единствено и само ако фактически е осъществен арест. Съдът може да контролира реална намеса в личната свобода, но това не е на лице, тъй като Цветан Василев не е задържан от българските власти, подчертаха апелативните съдии

В изложението си по същество във връзка с искането на отмяна на мярката за социална принуда адвокат Константин Симеонов заяви, че от доказателствата по делото не може да се направи обосновано предложение, че Цветан Василев е извършил престъплението, в което е обвинен. Обвинението се крепи единствено на показания на двама свидетели, обясни пред съда Симеонов. Същевременно не е на лице възможност той да се укрие, нито е осъждан. Днес пред съда защитата на Василев не представи документи за това, че банкерът се е предал в Сърбия но посочи, че това се дължи единствено на липсата на достатъчно време.