Вероятността за нова газова криза тази зима е голяма и правителството се подготвя, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева след редовното заседание на МС.

Тя призна, че кабинетът следи с притеснение ситуацията и напрежението между Русия и Украйна. Към момента няма информация за намаляване на доставките, каза Захариева, като уточни, че проблем би възникнал, ако това стане в студените месеци, когато потреблението на газ е високо.

Вицепремиерът съобщи, че енергийният министър Васил Щонов е събрал вчера кризисния щаб.

"Подготвяме се, дали ще има, или няма да има криза с газа не мога да гадая, всички прогнози са, че ако продължава така ситуацията, е голяма вероятността това да се случи зимата, затова трябва да сме готови“, обясни тя.

Захариева напомни, че над 85% от газовите доставки идват от Русия, затова според нея сред най-важните проекти са интерконекторите със съседните държави. Към момента газовото хранилище в Чирен не е пълно на 100% и се търсят варианти за донагнетяването на природен газ.

Захариева съобщи, че кабинетът е в постоянен диалог с ЕК и с Русия по отношение на проекта за газопровод "Южен поток“. По думите й правителството счита, че „скоро ще има решение на този случай“, като визира спирането на дейностите по проекта след настояването на Брюксел. Според нея обаче проектът е поредното доказателство за подписан договор за разходи, по който не се знае какви ще са приходите.

Нямаме подписано споразумение към настоящия момент за транзитните такси, посочи Захариева. По думите й така не се знае какво точно ще печели държавата от този проект.

Захариева увери за пореден път, че служебният кабинет не е част от предизборната кампания и призова правителството да не бъде използвано като част от нея. Вицепремиерът отрече назначенията на служебния кабинет да са политически.

Като пример за наложителна смяна тя даде управата на ВиК – Пловдив. Захариева съобщи, че дружеството отчита загуба за полугодието от 1.2 млн. лв. и има задължения от 7 млн. лв., включително за ток и гориво.

За сметка на това за година са назначени 103-ма души, като 22-ма от тях в периода 1-9 септември. Заповедта за смяна на управителя е от 2 септември, а на следващия ден той подписва анекс към трудовия договор на заместника си, че при предсрочно прекратяване на договора му ще му се изплатят 17 брутни заплати.

Захариева каза още, че и управителят, и подуправителят, и контрольорът на ВиК - Пловдив са кандидати за депутати, "в листата на политическата партия, която направи пресконференцията", визирайки БСП.