Близо 600 души - хотелиери, ресторантьори, браншовици, жители на Равда, Несебър, Поморие излязоха на протестен митинг днес на главния път Бургас – Слънчев бряг, в района на Ахелой.

С плакати и скандирания "Изградете четирилентов път до Слънчев бряг", "Искаме министерство на туризма", "Искаме туристическа полиция" протестиращите блокираха пътното платно. Там движението за моторни превозни средства бе спряно в двете посоки за 15 минути.

Хотелиерът Венелин Ташев каза, че е недопустимо придвижването с автомобил от София до Бургас да става за 3 часа, а 2 часа и 30 минути да отнема пътуването през летния сезон от областния град до курорта "Слънчев бряг".

Председателят на Управителния съвет на "Съюза на собствениците - Слънчев бряг" Елена Иванова заяви, че протестът на хотелиерите е предизвикан заради нерешените повече от десетилетие проблеми в туристическия сектор. Хотелиерите искат създаване на министерство на туризма, изграждане на четирилентов път от Бургас до "Слънчев бряг", обособяване на звено "Туристическа полиция" към Полицейско управление – Несебър, съобщиха от Съюза на собствениците.

Трудностите тази година с намирането на качествени, обучени кадри, според Иванова ясно е показала, че и в това отношение нещата не са както трябва. Голяма част от завършилите образование със специалности насочени към туризма, предпочели да работят в чужбина или въобще се отказали да работят сезонна работа. Според Иванова е необходима намесата на държавата, защото не може да се прави туризъм с неквалифицирани кадри. Иванова каза, че за летния сезон, държавата трябва да въведе облекчен режим за работа на работници в България от съседни държави. Иванова определи тазгодишният летен туристически сезон като труден.

Заетите в туристическия бранш настояват час по-скоро проблемите в туризма да бъдат решени. Според хотелиерите това може да стане единствено със създаване на ресорно министерство, което да работи за структуроопределящия отрасъл на българската икономика, който в последните няколко години допринася почти 15 но сто за Брутния вътрешен продукт на България.