Китайската верига за онлайн търговия „Алибаба“ планира да събере над 25 млрд. долара от предстоящото си първично публично предлагане на своите ценни книжа.
Това би бил най-големият борсов дебют,
коментира Асошиейтед прес.

Компанията уточни, че планира да продаде 368,1 млн. акции при цена между 66 и 68 долара за акция.
„Алибаба“ се оформя като привлекателна и изключително търсена инвестиция заради електронната търговия, пораждаща интерес на фона на стабилния растеж на китайската икономика.

Мрежата от сайтове на компанията включва Taobao.com, Tmall.com, AliExpress, както и Alibaba.com.

Приходите на компанията за последното тримесечие скочиха с 46% на годишна база до 2,54 млрд. долара, а печалбата се повиши с 60% до почти 1,2 млрд., след като се премахнат еднократните приходи.

През миналата седмица представители на „Алибаба“ се срещаха с потенциални инвеститори и търсенето значително нарасна.
Очаква се цената на „Алибаба“ да бъде определена късно в четвъртък и акциите ѝ да започнат да се търгуват на Нюйоркската борса в петък с борсовия символ BABA).

Определената целева сума за набиране на „Алибаба“ надхвърля най-голямото технологично първично публично предлагане, направено от „Фейсбук“през 2012 г.
Социалната мрежа събра 16 млрд. долара.
Очакваната сума също така е по-висока и от най-голямата постигната сума изобщо при първично публично предлагане – 22,1 млрд. долара, събрани от Селскостопанската банка на Китай през 2010 г.