Грандиозна церемония по откриване на Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс`2014 беше проведена в изложбения център Брюксел Експо.

С официалното откриване на игрите, нейно величество кралица Матилда приветства в Белгия 2 000 атлета, техните семейства и поддръжници и 1 000 треньора от 58 държави.

Церемонията беше излъчвана на живо от белгийския национален оператор и можеше да се гледа на живо на официалния сайт на игритеwww.so2014.com. Измежду гостите на събитието бяха премиерът на Белгия Елио ди Рупо, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, бившият президент на Международния олимпийски комитет Жак Рох, международният супермодел и филантроп Наталия Водианова, тенис легендата Юстин Хенин, сръбският олимпийски шампион по волейбол Владимир "Ваня" Гърбич, както и членове на Европейския парламент, посланици и спонсори. Измежду официалните гости от България бяха Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002), Минчо Коралски, председател на Агенция за хората с увреждания, Живка Георгиева, член на ръководството на Спешъл Олимпикс България и Марта Димитрова, младежки представител. Център на церемонията беше Парада на атлетите и запалването на Котела от Огъня на надеждата, пренесен до стадион Хейзел след пътешествие от 450 километра, пренесен от Носители на огъня през Белгия.

Първият ден от състезанията беше 14 септември, докато 2 000 атлета започват да се съревновават в 10 спорта: лека атлетика, художествена гимнастика, бадминтон, боче, джудо, тенис на маса, обединен баскетбол, футбол, колоездене и плуване на 5 различни местоположения във и около Антверпен.

По време на игрите, атлетите ще бъдат настанени в Олимпийското село в де Кемпенсе Мерен в гр. Мол, където огънят на надеждата ще остане горящ. Огънят ще гори също така и на централното място в Стеенплейн, Антверпен – дом на "Олимпийското градче".