„Рокендролът винаги е бил символ на свободата, на индивидуалност и революция както на отделната личност, така и на обществото. Аз съм абсолютно сигурен, че всички ние имаме рокендрол в сърцата и душите си. Навсякъде, където ходя, разбирам, че рокът живее в поколенията, в дядовците и внуците, и мога да кажа, че тази музика е единствената истинска ценност, която имаме. Джъстин Бийбър ли да следваме? Или Лейди Гага - колкото и шоу да прави, тя никога няма да бъде в капсула на времето като „Лед Цепелин“, сподели в Русе рок легендата Джо Лин Търнър.
Диамантеният глас, пял в „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“,  бе голямата звезда на тазгодишното издание на русенския „Грийн рок фест“ заедно с група „Кикимора“, предвождана от българския майстор на китарата Николо Коцев.
Музикалният празник се осъществи с помощта на Община Русе и фондация „Русе - град на свободния дух“, а преди началото му Джо Лин Търнър и Николо Коцев гостуваха на кмета Пламен Стоилов и дадоха обща пресконференция. На нея кметът връчи на един от най-големите благородници на рока шарж от художника на „Утро“ Огнян Балканджиев, на който Джо Лин Търнър е изобразен с тениска с надпис „Аз обичам Русе“. След края на въпросите и отговорите пък зам.-кметове, общински съветници и служители чинно се наредиха на опашка за автографи.
„Имал съм късмета да видя различни култури и хора и да си дам сметка, че всички хора сме еднакви и искаме едно и също за нас и за децата си. Войните в Украйна и Сирия са като рак на нашата планета и трябва да достигнем до другите хора и да ги просветим, че това е грешната пътека. С песните си ще се опитаме да променим този свят и се надявам да успеем“, заяви Джо Лин Търнър.
Той повтори, това, което и друг път е казвал - че „повторно събиране на „Рейнбоу“ винаги е възможност“ и напомни един известен на меломаните факт, че на 7 ноември в Европа ще излезе първият албум на новата група, с която пее - „Rated-X“.
„Русе грийн фест“ даде шанс за изява и на пет  перспективни млади банди. „Блу Финикс“, „Пауър Инслейв“ и „Гън Паудър“ от Русе, както и „Непукист“ от Тутракан и „Ептен“ от Македония оставиха душите си на сцената, доказвайки, че рокът е жив и разцъфтява в сърцата им.
Всички обаче чакаха Джо Лин Търнър, определил участието си с думите „Чудесно е, че съм част от една мечта, която се развива, но развитието й зависи от вас“. Емблематичният 63-годишен вокал с безупречна визия и безкрайна енергия бе перфектен на сцената, а хора от няколко поколения пяха заедно с него безсмъртните хитове на „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“. Това, заедно с великолепната енергия, която се усещаше по време на цялата музикална проява, направи „Грийн рок фест“ нещо повече от културно събитие - превърна го в социален феномен.
Междувременно русенски рокери усилено събираха подписи в подкрепа на забраната на движението на камиони през почивните дни по пътищата, за да не се повтарят повече трагедии като тази с приятеля им Иво, загинал заради безумно изпреварване между тирове край Бяла.