Hаучаването на нови неща не става за една нощ. Трябват навици, които да развиват познанието ни всеки ден. Наскоро един от големите чужди сайтове, в които хората питат конкретни въпроси и получават отговори от други потребители, направи проучване кои са навиците, които ни правят по-умни.

Едно от предложенията е четенето на вестник. Така човек бързо разбира какво се случва навсякъде по света. Дори и на места, където няма добра интернет връзка за телефона си, с вестник узнава всичко важно от деня. Така се научава сам да има мнение и да свързва събития, които на първи прочит нямат нищо общо. А и има много повече за обсъждане, когато се среща с нови хора.

Измисляйте по 10 идеи всеки ден –

например как може да се намали безработицата или дори как да разрешите своите малки проблеми. Няма значение върху какво точно съсредоточавате усилията си – важно е да напрягате мозъка си. Списъкът с идеи може да стига дори до това как човек да започне всичко от начало.

Влизането в ролята на адвокат. Помислете за нещо, което наскоро сте научили, и измислете такава гледна точка, която не би дошла веднага на ум. Опитайте се да я подкрепите с доказателства и бъдете готови, че тези нови факти могат да променят мнението ви изцяло. Повтаряйте упражненито всеки ден и ще станете много по-добри в мисленето извън рамки. Ако не ви хрумва нищо ново, опитайте се да четете критично страниците с анализи във вестниците. Това ще ви помогне да разберете как други хора се аргументират и изразяват мнението си.

Четете поне по една глава от научнофантастични книги. Всъщност

четете каквато и да е книга всеки ден

Винаги може да си откраднете няколко минути за това – докато пътувате за работа или чакате на някоя опашка. Научнофантастичните томчета са идеални за разбирането на различните характери и и поглеждането от друга перспектива.

Абонирайте се да получавате нова информация. Следете в социалните мрежи като туитър и фейсбук интересни хора и теми. Най-големите сайтове дори имат опция да се абонирате безплатно за новините от тях и да ги получавате на телефона или таблета си.

Споделяйте какво сте научили

с други хора. Ако намерите някого, с когото да обсъждате и анализирате своите идеи, така всеки от вас добавя по нещо различно от вече наученото.

Направете два списъка. В единия напишете уменията, които искате да имате, за да сте добри в работата си. В другия сложете нещата, които искате да постигнете в бъдеще.

И за двата - решете какво искате да научите, намерете източници, които ще ви помогнат да развиете новите умения, и работете по тях всеки ден. Например във втория списък може да напишете дългосрочни цели. Като това дали да не се занимавате с маркетинг, или с архитектура. Седнете и опишете малките стъпки към целта – дали през четенето на експертите в областта, или със записването на уроци.

Всяка вечер си записвайте какво сте успели да направите през деня. Така ще се почувствате удовлетворени от завършеното, особено ако има моменти, в които сте обезкуражени. Списъкът ще ви помогне да направите равносметка за това колко продуктивни сте били и дали има нужда да променяте задачите и ритъма си за вършенето им.

Водете си бележки за наученото. Дали в блог, приложение на телефона, или в обикновен дневник, така ще проследите не само всичко, което правите, но и ще станете по-отговорни. Ще искате да научавате повече, ако знаете, че в края на деня ще трябва да пишете за него.

Стимулирайте ума си.

Тичането през деня е идеален момент да помислите добре за трудните решения, а и да поддържате менталното си здраве.

Запишете се на някой курс онлайн, но гледайте да не се претоварвате. Изберете такъв, върху който искате наистина да се съсредоточите.

Говорете с хора, които ви изглеждат интересни. Дори и да са непознати, не се страхувайте да ги приближите. Разпитайте ги от какво се вълнуват и защо това им е интересно. Често научаваме много повече от хората, които едва познаваме.

Събирайте се с хора, които са по-умни от вас. Опитайте се всеки ден
да сте в компанията на някого, който ви вдъхновява


Задавайте му колкото се може повече въпроси. Ако сте около хора, които знаят повече от вас, няма да имате друг избор, освен да научите нещо ново от тях.

Използвайте приложение за думата на деня. Така не само ще разширите речника си, но и ще имате възможност да формулирате по-добре мнението си пред останалите. Може да се опитате да научите нови думи на друг език. Всеки ден добавяйте между 5 и 10 чужди думи.

Изучавайте нови области. Ако не може да пътувате всеки ден, се опитайте да откривате по нещо ново в града, в който живеете. Ще срещнете различни хора, ще научите нещо ново и ще разберете още нещо за света. Доста по-полезно е от седенето на дивана и гледането на телевизия.

Впускайте се в игри за ума. Шахът и скрабълът стимулират мозъчната дейност.

Предизвикайте сами себе си, докато играете. Може да решавате пъзели, судоку и кръстословици.

Отделете малко време, в което да не вършите нищо.

Често така може да осмислите деня си и да почерпите вдъхновение.

Занимавайте се с хоби.

Ако има нещо, по което да работите всеки ден – като плетене или дори връзване на кукички за риболов, така също се учите. Например може да пеете по една нова песен всеки ден, да овладеете още компютърни умения или да четете учебник по физика.

Прилагайте наученото. Ако наскоро сте усвоили някое ново умение, се уверете, че го използвате колкото се може по-често.