Литовската цигуларка Наоми Елишув претърпя в Израел мозъчна операция, по време на която е свирила на цигулка произведение на Моцарт.

Цигуларката страдала от треперене на ръцете в продължение на 20 години, което й пречило да свири. По време на операция, извършена с местна упойка, в мозъка е бил вкаран електростимулатор с дължина 1,3 милиметра. Това станало чрез малък отвор в черепната кутия, разказва сп. "Шпигел", позовавайки се на лекарите.

"За да установим стимулатора ни трябваше активното съдействие на пациентката, затова я помолихме да свири на цигулка. Когато задействахме електрода, Елишув започна да свири Моцарт с неподправено изживяване, но вече без треперенето", сподели водещият неврохирург Изчак Фрид (Izchak Fried). По думите му тя отново ще може да свири пред пубилка.

Подобна операция бе извършена в САЩ миналия месец с местен цигулар.

Все по-често операциите на мозъка се извършват без пълна упойка, за може хирургът да следи функционирането на важни части от мозъка по време на операцията. При това сивото вещество на главния мозък не чувства болка.