Ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава, установи изследване, обхванало 8600 французи, съобщи в. "Дейли мейл".
Връзката между солта и високото кръвно е "по-сложна, отколкото се смяташе", изтъкват учените.
Според тях кръвното се вдига най-много от излишните килограми.
Индексът на телесната маса въздейства най-силно върху систоличното кръвно налягане. Върху него се отразяват и други фактори като начин на живот и хранене, консумация на алкохол.

Плодовете и зеленчуците от друга страна регулират високото кръвно.
Изследването е търсело значението на начина на живот и храненето за нивата на кръвното налягане. Въпреки че не установили пряка връзка, авторите забелязали, че пациентите с хипертензия консумират много повече сол от останалите.

"Спирането на напълняването трябва да е първата цел за противодействане на епидемията на високото кръвно налягане", изтъкват авторите.
Специалистите обаче са убедени в ролята на солта за високото кръвно.
"Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното", каза Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.

Преди няколко дни Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията предупреди, че 90 процента от американските деца консумират прекалено много сол, която идва от 10 готови храни - пица, хляб, солени снаксове, сандвичи, колбаси, готово пиле, макарони, супа и мексикански специалитети.
Високото кръвно е най-разпространеното хронично заболяване. Наричат го "тихия убиец", защото няма явни симптоми.