Много от нас следват здравословните диети, вдъхновени от звездите. Като започнем от веганската диета на Бионсе и стигнем до безглутеновите рецепти на Гуинет Полтроу.

Днес учените дават отговор на въпроса защо се вслушваме по-често в съветите на популярните личности, отколкото в тези на лекарите. Според канадско проучване знаменитостите си печелят име като здравни съветници благодарение на халоефекта (ефекта на ореола). Иначе казано желанието ни да копираме всяко действие на известните, просто защото ги харесваме. Това прави звездите още по-примамливи за подражание. Някои учени твърдят, че хората са психически програмирани да взимат решения, позовавайки се на чужд опит и решения. Обикновените хора предпочитат да се вслушат в съветите на любимите си звезди, отколкото в нечие професионално мнение.

Друго изследване показва, че купувачите избират продуктите на знаменитостите, за да се доближат възможно най-много до техния начин на живот. Целта на изследването е предупреждение към последователите за сигурността на техния живот.