- Г-н Карапчански, какво свърши фондация „Русе - град на свободния дух“ досега?
- За 2014 година основните цели на фондация „Русе - град на свободния дух“ са в две направления. Едното е фондът „Децата на Русе“. Чрез него  идентифицираме ученици и студенти, техни преподаватели, които имат постижения в сферата на науката, културата, изкуството, технологиите и чрез тях могат да бъдат рекламни лица на нашия град. Фондацията финансира техни изяви и по този начин те стават посланици на Русе. Пример за такива стипендианти са пианистите Десислава Карагьозова, Николай Димитров и Йоана Делимаркова от Училището по изкуствата и тяхната преподавателка Даниела Кюркчиева. Те имат възможност да представляват Русе и България на сцената на „Карнеги хол“.
Фондацията финансира участието на хор „Св. Георги Победоносец“ в престижен фестивал в Белгия, откъдето той се завърна с второ място. Екип на Русенския университет, който изобрети енергийноефективен автомобил, участва в престижния маратон на „Шел“ за нови екологични и енергоспестяващи автомобилни технологии, който се проведе в Ротердам. Ние поехме изработването на модела и разходите по пътуването. Дадохме рамо на екипа на Училището по европейски езици, който спечели възможност да посети базата на НАСА в Измир, учениците от Математическата гимназия, които пътуваха до Хонконг и взеха трета награда, както и на другите младежи от Математическата, които разработиха таблет за незрящи, и техния преподавател Сюзан Феимова.
Това е изключително смислено да се насърчават инициативите на предприемчивите млади хора, техният талант, техният дух, защото това разкрива пред тях нови хоризонти и ги мотивира да продължат в същия дух и по този начин да реализират своя потенциал и да бъдат достойни посланици на Русе.
- Прекрасно е, че фондацията подкрепя младите таланти. Но те дали ще останат тук, ще имат ли поле за изява, така че и градът да спечели?
- Атанас Атанасов, възпитаник на Математическата гимназия, сега завърши и ще следва в София. Имахме разговор и бях приятно впечатлен, когато той сподели, че неговата голяма цел е да се върне в Русе, да работи тук. Беше изключително откровен и каза, че за развитие на творческия и предприемаческия дух на младите, които се занимават с изследователска работа в областта на информационните технологии, е необходимо да се създаде работещ Научно-творчески център в Русе. Затова фондацията и Общината планираме още следващата година да го създадем. Надяваме се, че тази подкрепа ще даде възможност на всички таланти да не търсят обезателно  изява в чужбина.
- Колко е бюджетът на фондацията тази година и какъв планирате за догодина?
- Тази година финансирането от общинския бюджет е 100 хил. лева, а до момента са привлечени допълнително  106 500 лева, което е над 50% от общинското участие. Продължаваме разговорите със спонсори и съм убеден, че дарителството ще продължи. Една от целите на фондацията е наред с финансирането от Общината и частни спонсори да кандидатстваме и по проекти. Имаме няколко конкретни идеи за това. Една от тях е по Дунавската стратегия Русе да инициира задаването на формата „Дунавски столици“. Намерението е на обменен принцип дунавските градове да домакинстват големи културни прояви и по този начин да се повиши разпознаваемостта на целия Дунавски регион. Представихме концепцията си на заседание на Съвета на дунавските градове във Виена и  получихме подкрепа от кметове на градове като Улмс, Регенсбург, Нови Сад, така че продължаваме в тази посока.
- Споменахте, че фондацията работи по две направления, а говорихте само за „Децата на Русе“.
- Другата насока са различни събития, инициирани от различни общности. Например Йога фестивалът, лятната детска академия на „Бистра и Галина“, която частично се финансира от фондацията. Освен това подкрепихме скаутския лагер, международния семинар по спортни танци. Готвим поредица от инициативи под мотото „Не на вандализма“, чиято цел е да насочим енергията на младите за противодействие на противообществените прояви и за опазване на публичната собственост.
Заедно с местното дружество на Съюза на журналистите реализирахме фотоконкурс „Улови духа на Русе“. Имаме желание това да стане един традиционен формат. Интересът към него е голям, изпратени са над 150 снимки от различни автори, ще правим изложби. По този начин ще видим как русенци възприемат своя град, как се идентифицират с него, а освен това на участниците ще дадем една перспектива за изява.
Един от силните акценти в програмата е поредното издание на „Грийн рок фест“. В неговите рамки на 13 септември в Русе ще гостува рок легендата Джо Лин Търнър, вокалистът на „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“. На Русе му приляга все повече знаменитости да гостуват, местната публика има нужда от това.
Наред с това фондацията съфинансира различни културни проекти, като добавя стойност към тяхното качество. Благодарение на това „Аз, Градът“ включи в програмата си атрактивни модерни неща. Миналата и по-миналата година „Аз, Градът“ се реализира по европейски проект, а тази имахме ангажимент да осигурим устойчивост на проекта. С финансиране от фондацията се състоя събитието „Опера над Русе“. Беше скъпо, но интересът на младите хора си заслужаваше. Финансирахме гостуването на балета на Държавна опера Русе на сцената на Софийската опера и балет, а също и театралната работилница.
Започнахме една масирана рекламна кампания на Русе със статия на английски език, посветена на града, с културния ни календар в юнския брой на „България он ер“. В летните месеци над 150-200 хил. души пътуват на борда на националния превозвач, а активната реклама е важен инструмент, за да повишим разпознаваемостта на Русе.
Специален акцент в работатата ни е насърчаването, стимулирането както на учениците и студентите, за които споменах, така и на техните преподаватели, които извън своите формални ангажименти имат енергията, вдъхновението, мотивацията да работят и възпитават у тях инициативност, предприемчивост, творчески дух, борбеност. Това са важни лидерски качества, от които подрастващите имат нужда. Планираме учредяването на награди, които да се присъждат на преподаватели със специален принос за формирането на новите бъдещи лидери.
- Как ще се отчитате, защото не само гражданите, но и дарителите имат нужда да знаят, че средствата се харчат по предназначение и прозрачно?
- Още в първите месеци след гласуването на общинската субсидия в размер на 100 хил. лева успяхме да акумулираме частни дарения, надхвърлящи тази сума. За нас това е положителен сигнал, че кампанията „Русе - град на свободния дух“, ръководена от фондацията, реализира една кауза, в която си струва да се инвестира. Това е един много успешен модел, популярен  на Запад - бизнесът да припознава Общината като една платформа, чрез която частните дарения могат да бъдат насочвани към обществени каузи.
Всеки разход на фондацията е под контрола на Общинския съвет и съм удовлетворен, че имаме неговата подкрепа. Това е важно, тъй като кампанията има амбицията да бъде надпартийна, отвъд политическите претенции, да бъде обществена кауза. Това е много важно. При ежедневните ми контакти с младежките организации, с творческите общности установявам, че те имат нужда от подобни интегриращи каузи, от мостове един към друг. Мисля, че тази кауза би могла да компенсира всичко, което е пропуснато в миналото.
- Какви са плановете на фондацията за 2015 година?
- Още есента смятаме да обявим конкурсна сесия, в която да поканим русенските творчески общности да депозират своите проекти. По този начин бихме били още по-убедителни пред Общинския съвет, когато кандидатстваме за финансиране от общинския бюджет, също така и пред частните спонсори. До началото на следващата година искаме да имаме много ясно разписана културна програма. Основните направления, които тази година въведохме и се доказаха като успешни, при всички положения ще продължат. Ще продължи фондът „Децата на Русе“ - призвани сме да намираме тези бъдещи лидери, да ги популяризираме, да ги стимулираме, за да може впоследствие да бъдат моторите на промяната и посланици на свободния дух.
Друга важна цел е създаването и насърчаването на общности. Имаме желание активно да работим със скейтърите, ролер- и велодвижението, Съюза на журналистите, на писателите, всяка общност да предложи своите идеи, а ние да ги финансираме. Те да изявят своите дарби и да допринесат за оптимизиране на обществените процеси в града. Заслужава си да продължим кампанията, която подехме в сферата на туризма. Искаме догодина представянето на винопроизводителите да обхване целия Дунавски регион.
- Споменахте, че Общината иска да промотира Русе в Румъния по-активно. И тази реклама ли ще се случи през фондацията?
- Следващата година планираме с фондацията активно присъствие в Румъния, но вероятно ще стартираме още тази година. Добра комуникация имаме с българското посолство в Букурещ, с градската управа, планираме съвместни инициативи и промотирането на Русе като част от трансграничната релация Русе - Гюргево - Букурещ. Като водещи в направлението туризъм и култура по Дунавската стратегия и разпознати от нашите партньори като град с потенциал да управлява това направление. В този смисъл и Баден-Вюртемберг са наши приоритетни партньори, имаме желание да насочим енергията си към това културните прояви в Русе да се отварят за посетители от други български градове и от чужбина. Например Русенският карнавал, който до момента е бил изключително насочен към вътрешните публики, искаме да го отворим и да създадем карнавална култура. Русенските карнавални общности да участват в други карнавали в страната и чужбина. По този начин да влезем в Европейската карнавална асоциация и да разработим и тази ниша - фестивален и карнавален туризъм.
Искам да благодаря на всички, които ни гласуваха доверие и подкрепиха кампанията не само във финансово изражение. Моралната и обществена подкрепа са много важни за нас. Считаме, че по този публично-частен модел можем да обединим усилията си и да получим синергичен ефект, да покажем, че в Русе има много потенциал, който очаква положителни послания от Общината и Общинския съвет.
- Кой е основният принцип, според който фондацията решава в какво да инвестира?
- За нас най-важни са инвестициите в устойчиви каузи. Важен принцип е да се избягва стихийното, инцидентното, стремим се към динамични и атрактивни културни проекти, за да се възвърнат интересът и активността на младите хора. Щастливи сме, когато организираме събития за младите. Особено когато става дума за децата, интересът от тяхна страна и от страна на родителите е много голям и това е много зареждащо, мотивиращо. Те са най-важната целева група - включително и възпитаването им в разбирането, че обществените взаимоотношения се базират на двустранни жестове - да получаваш и да даваш.