Земеделският министър Васил Грудев е имал общ бизнес с финансовия министър Румен Порожанов. Това става ясно от подаденото заявление за освобождаване от поста зам.-председател в неправителствената организация „Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Това става с декларация за заемани длъжности 12 месеца преди поемането на министерския пост.

Чрез въпросното сдружение финансовият министър Румен Порожанов, земеделският Грудев и сегашният шеф на кабинета на аграрния министър Иван Капитанов са развивали общ бизнес, информира в. „Труд“.

„Правили сме единствено анализи за новата селскостопанска политика на ЕС от 2015 до 2020 г., които сме предоставяли на други НПО и на европейски посолства”, коментира преди седмица Грудев.

Той подчертава, че не са работили по европроекти.

И тримата вече са направили необходимите стъпки за излизане от управата на НПО-то. Грудев е декларирал и ипотечен кредит от 40 000 лв. към „Уникредит булбанк”.

Финансовият министър Румен Порожанов е декларирал, че 12 месеца преди да заеме поста е бил член на надзора на Българската банка за развитие. Вече е продал 1700 броя акции в „Химимпорт“, 1000 в „Елхим Искра“, 784 в „Монбат”, 414 в „Трейсгруп  холдинг”, 20 в „Албена”АД. Към дата на назначаването си в служебното правителство той е имал акции във „Винарска изба Розова долина”, „София БТ” и др.

Строителният министър Екатерина Захариева е декларирала, че има частен интерес към дейността на „А и А Архитекти“ ООД. Това е архитектурното студио на съпруга й Ангел Захариев. Сред проектите на фирмата са небостъргача на Цариградско шосе.
Вицепремиерът по еврофондевете Илияна Цанова е декларирала, че е председател на борда на директорите на инвестиционен фонд за общинска инфраструктура към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Посочила е, че е и в борда на фонд ФЛАГ, от който се отпуска финансиране на общините с европроекти. ЕВБР е сред акционерите във фонда. В началото на август Цанова е подала оставка като член на борда на ФЛАГ.

Екоминистърът Светлана Жекова е декларирала единствено потребителски кредит от ПИБ за 15 000 евро.