Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража", взета от Хасковския окръжен съд спрямо Наил Саалам, съобщиха от съда.

В автомобила Мерцедес Е200 на Саалам на 24 август на ГКПП Капитан Андреево бяха заловени 33,5 кг. хероин на стойност 3 015 090 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Обвинение за съучастие е повдигнато и на Тургут Дуран.

Съдът намери, че правилно първоинстанционният съд е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение спрямо него. Саалам е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години.

Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Операцията по разкриването на канала е проведена от ДАНС. Когато залавят превозвача на ГКПП Капитан Андреево, Салаам е в Белгия. Агентите карат Дуран да му се обади по телефона и да му каже, че колата е развалена, тогава той идва в Хасково и е задържан. Интересно е поведението на задържания за организатор на канала Салаам - според адвоката му Венелин Челебиев, още в самото начало след задържането той е признал вина, а и не само- когато му съобщили, че го обвиняват за 33.5 кг хероин, той казал, че това не е вярно, количеството е 45 килограма и посочил къде в колата да открият останалото. Предстои обвинението да се прецизира. Като мотив за жалбата на мярката за неотклонение адвокатът посочи, че при задържането с устна договорка с органите, на Салаам му било обещано лечение като наркозависим, но такова не му било осигурено. Съдът не се съобрази с това.