Русенският архимандрит Виктор Мутафов е подал молба до Светия синод да бъде назначен за представител на Българската патриаршия в Букурещ, научи „Утро“. Дали това ще стане факт, ще се реши на заседание на синодалите идната седмица. Новината бе потвърдена от самия архимандрит, който очаква с нетърпение да бъде благословен и да започне да изпълнява новата си задача.
Архимандрит Виктор бе протосингел на Русенска епархия по времето, в което епархийски митрополит беше настоящият патриарх Неофит. Когато беше избран за патриарх, Негово светейшество Неофит близо година съвместяваше двата поста - русенски митрополит и глава на патриаршията, а Русенската митрополия се управляваше от архимандрит Виктор.
Богословът вече е бил представител на Църквата в Москва, след което е изпратен на научна специализация в „Григориана“ - Източен институт и православен факултет във Ватикана, където защити докторска степен.
Досега в Букурещ Българската църква бе представлявана от свещеник, но дипломацията налага той да бъде заменен от представител с по-висш сан. Тъй като, когато служи заедно с румънския патриарх, той трябва да е по-напред, за да му се отдаде почит. Затова за такива представители се изпращат обикновено икономи, или архимандрити, поясниха богослови.
На 4 октомври архимандрит Виктор ще навърши 50 години, но точно тогава ще започне и поредната си учебна година - този път в Историческия факултет на Софийския университет като студент в задочна форма.
На мен винаги ми е било приятно да се занимавам с архиви и историята ми е хоби, затова и реших да добия още по-пълна подготовка, обясни духовникът.