Желанието ни е корабът „Радецки“ да идва в Русе всяка година, а не само когато му се налага ремонт. Ще направим такова предложение до ръководството на Националния исторически музей, за да могат русенци да се запознаят с кораба-реликва и лично да съпреживеят един от най-знаковите и сантиментални моменти в българската история. Това каза кметът Пламен Стоилов, който вчера се качи на закотвения на кея след спешна поправка в Русенска корабостроителница „Радецки“ заедно със заместника си Страхил Карапченски. Гостите бяха посрещнати от капитана Божин Божинов и боцмана Владимир Маскаленко.
Интересът на русенци към репликата на кораба, с който Ботевата чета стига до козлодуйския бряг, наистина се оказа голям.
Няколко хиляди души се качиха на борда за по-малко от седмица, сред тях имаше и три сватбени двойки, каза капитан Божинов.
„Радецки“ ще отплава от русенския кей днес с помощта на тласкача „Петър Караминчев“. Корабът няма да се движи на собствен ход, тъй като носените от реката дънери са опасни за греблата му. Точно такъв сблъсък предизвика 25-дневния ремонт на стойност 30 000 лева, платени от АЕЦ „Козлодуй“.