От началото на АНТИ СПИН инициативата на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на 4 август броят на преминалите безплатен тест и консултация и узнали своя ХИВ статус са общо 3 324 лица в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Най-много желаещи да се тестват за ХИВ има в областите Варна (754 души), Бургас (297 души), Стара Загора (213 души), Русе (192 души), София (178 души), Благоевград (158 души) и Кърджали (157 души). В останалите региони броят на изследваните за ХИВ лица е под 150 души. Любопитен факт е, че най-младият изследвал се е на 17 години, а най-възрастният е на 64-годишен. Столичната АНТИСПИН кампания стартира по-късно, на 19 август. Тя се провежда в партньорство със Столична община и два търговски центъра на бул. "Стамболийски" и бул. "Цариградско шосе".

Лятната АНТИСПИН кампания се провежда за 11-та поредна година и обединява усилията на 50 неправителствени организации, които изпълняват дейности по превенция на ХИВ сред групи в риск със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, медицински екипи в 17 мобилни кабинети, 19-те Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), 28-те Регионални здравни инспекции (РЗИ), големите и някои по-малки общини.

Най-активните неправителствени организации, участници в здравно-превантивната инициатива, са Сдружение "Здраве без граници" в София, Сдружение "Знание" в Ловеч, фондация "Областен ромски съюз"- Бургас, Сдружение "Доза обич" – Бургас, областните БМЧК, Асоциация "Здраве и бъдеще", Сдружение "Свят без граници" – Стара Загора.

Над 30 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Преди началото на лятната кампания са осигурени бързи тестове за ХИВ диагностика и презервативи. Кампанията продължава до 20 септември под надслов "Животът е безценен! – превенция на ХИВ/СПИН и подкрепа за хората, живеещи с ХИВ".