8000 светещи балона ще бъдат поставени по 15-километрово протежение на бившата граница между Изтока и Запада в центъра на Берлин по повод 25-годишнината от изчезването на "Стената на срама", съобщиха организаторите.

В продължение на три нощи и два дни от вечерта на 7 ноември до 9 ноември, деня на годишнината от падането на Стената, балоните, които възпроизвеждат точното трасе на границата, ще бъдат осветени, за да могат минувачите да осъзнаят какво е означавало това разделение.

На всеки 150 метра от трасето плочи ще разказват за "трагични, щастливи или вълнуващи моменти и съдби, свързани с историята на разделения град". А на най-емблематичните места като Бранденбургската врата и мемориала на Стената на Бернауер щрасе ще бъдат организирани специални туристически обиколки с гид.

Вечерта на 9 ноември светещите балони, привързани за връв, дълга около два метра, ще бъдат пуснати в небето, символизирайки падането на "Стената за антифашистка защита" според властите в ГДР и "Стената на срама" според Западна Германия.

"Хората от Изтока и Запада се нуждаеха от повече време да преодолеят това разделение от десетки години, отколкото да накарат Стената да изчезне от градския пейзаж в Берлин и днес едва около половината от берлинчани знаят точно къде се е намирала чудовищната структура", казват организаторите на тържествата по повод 25-годишнината.

"Денят на падането на Стената беше особен ден за Берлин, Германия, Европа и света, който в този ден гледаше към Берлин, за да види как една мирна революция успява да разруши тази стена", припомни кметът на германската столица Клаус Воверайт при представянето на проекта.

"Тези балони символизират и свещите, които хората показваха при шествията през есента на 1989 г. в знак на свободата", каза Франк Еберт, бивш противник на източногерманския режим, който участва в представянето.

Наред със светещата инсталация следобед на 9 ноември ще бъде организирана церемония, на която ще присъстват председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, носителите на Нобелова награда за мир Михаил Горбачов и Лех Валенса, съответно бивши лидери на СССР и на полския синдикат Солидарност, както и унгарският премиер от 1988 до 1990 г. Миклош Немет.

Същия ден германската канцлерка Ангела Меркел ще открие нова постоянна експозиция в Мемориала на Стената в центъра на Берлин.