Само в рамките на 14 дни на руския пазар цената на всички видове месо се изстреля нагоре, като резултат от въведеното ембарго на вноса от европейски компании, съобщиха от Националната месна асоциация, цитирани от руски медии.
Най-сериозно се повишиха цените на говеждото и телешкото месо – около 40%, свинското е с 30% ръст. Най-малко е поскъпването при пилешкото месо, тъй като неговия внос е най-малък- 23%.

Повече от 1200 обаждания на клиенти с жалби заради високите цени до специализираните органи за наблюдение на пазара са регистрирани през последните дни.

Ръстът не може да продължи дълго, тъй като е ограничен от покупателната способност на населението, а през последната година доходите на руснаците не са се увеличавали сериозно.

Експерти предупреждават, че рано или късно, спиралата на поскъпването ще удари хората, те ще започнат да икономисват и да не си купуват месо, а това може да доведе до удар срещу руската месопреработвателна индустрия.

От ситуацията вече се възползват страни, които не са включени в ембаргото на Москва. Така запитванията за доставки на месо от Аржентина през последните дни са скочили с 1000%, според президента на руско-аржентинската търговска камара Хорхе Гарсия.

Аржентинските търговци се надяват да успеят да сключат договори за доставка на говеждо месо в Русия в следващите няколко месеца на стойност от 2 милиарда долара. Дали това обаче ще свали цените на месото в страната, предстои да видим.