Въпреки че има психични проблеми, Пламен Петров може да ръководи действията и постъпките си и на Великден, когато погуби живота на първородната си дъщеря, е бил вменяем. Това са показали обстойните медицински изследвания и комплексната психологична и психиатрична експертиза, заяви за „Утро“ служебният адвокат на 38-годишния мъж. Защитникът допълни, че във фаталния ден на Пламен му се губят моменти и не помни какво точно е станало. Експертиза е правена и на приятелката, с която мъжът живееше, тъй като има данни, че и тя страда от заболявания на психиката и е била настанявана в Психото.
Вчера Пламен поиска от Окръжния съд да му бъде изменена мярката за неотклонение от задържане под стража в домашен арест. Жалбата е писал лично Петров, който след 4 месеца в ареста, освен драстично отслабнал, е обръснал главата си и е пуснал дълъг мустак. Той бе доведен в съдебната зала с оковани крака и ръце.
„Това, което съм извършил, не съм го извършил сам. Жена ми Емилия беше подстрекателка и тя участваше“, заяви пред съда Пламен. Адвокатът му пък обясни, че мъжът е притеснен, от 4 месеца не е разпитван и влошава здравето си. Освен това преди две седмици е преместен в ареста в Разград, което му повлияло негативно. Пламен не е осъждан, с чисто минало е, няма да се укрие или да извърши друго престъпление, затова моля да промените мярката му за неотклонение в домашен арест, заяви адвокатът.
Окръжният съд обаче сметна, че правилно Петров е задържан на 23 април и мястото му е в ареста. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Пламен е обвинен в умишленото убийство на дъщеря си Пламена, което разтърси града на 20 април тази година. За жестокото посегателство той може да лежи до края на живота си в затвора.